Атина очаква да подпише споразумение за отбранително сътрудничество със САЩСледваща цел на гръцката дипломация е подписване на споразумение за взаимно отбранително сътрудничество със САЩ, пише днес гръцкият вестник „Та неа“, цитиран от БТА. Очаква се петгодишната спогодба да бъде подписана на 14 октомври във Вашингтон от външния министър на Гърция Никос Дендиас в рамките на посещението му и срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Атина иска да запази баланс в отношенията си с Вашингтон, след като подписа в Париж споразумение с Франция, отбелязва „Та неа“.По-рано тази седмица Гърция сключи стратегическо споразумение с Франция, което предвижда закупуването на три свръхмодерни френски фрегати и съдържа клауза за взаимна военна помощ между двете държави в случай на агресия от трета страна.

По думите на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис спогодбата с Париж не се противопоставя на отношенията Гърция-САЩ. „При добро стечение на обстоятелствата в следващите седмици Гърция ще подпише петгодишно споразумение със САЩ, потвъждавайки по този начин доброто ни сътрудничество в сектора на отбраната и външната политика“,посочи Мицоктакис след срещата с френския президент Еманюел Макрон.

Окончателният текст на споразумението между Гърция и САЩ е в процес на преговори, посочва „Та неа“ като допълва, че Гърция ще цели получаване на политическо изявление от страна на САЩ, че Вашингтон подкрепя Атина в Източното Средиземноморие.

Коментарите са изключени