Афганистан няма да направи обръщение към световните лидери на Общото събрание на ООНАфганистан няма да има представител на годишната сесия на Общoто събрание на ООН в Ню Йорк, след като постоянният представител на сваленото от талибаните правителство, който трябваше да говори днес, оттегли името си, предаде Ройтерс.

Решението дойде на фона на конкуриращи се претенции за мястото на Афганистан в ООН, след като талибаните взеха властта миналия месец, предаде БТА.Миналата седмица талибанският външен министър Амир Хан Мутаки поиска да се обърне към събранието на световните лидери в ООН и номинира за постоянен представител на Афганистан намиращия се в Доха говорител на ислямистката група Сухаил Шахин.

Понастоящем постоянен представител на Афганистан в ООН е Гулам Исакзай, който представлява отстраненото от талибаните правителство. Той също поиска да поднови акредитацията си. По програма Исакзай трябваше да направи обръщение в последния ден от срещата на високо равнище на ООН, която приключва днес, но вчера той се е оттеглил, съобщиха дипломати.

Конкуриращи се искания имаше също и за мястото на Мианма, след като през февруари избраното правителство бе отстранено чрез военен преврат. На срещата на ООН няма да има обръщение и от представител на Мианма.

Въпросите около акредитациите за ООН се решават от деветчленна комисия, в която влизат представители на САЩ, Китай и Русия. Тя традиционно заседава през октомври или ноември.

Докато комисията за акредитации вземе решение както за Афганистан, така и за Мианма, Исакзай и Киау Мое Тун (официален представител в ООН на сваленото правителство на Мианма) ще продължат да заемат постовете, съгласно правилата на Общото събрание на ООН.

Коментарите са изключени