Бербатов: Отиваме на съд! Нарушиха устава на БФС, за победа трябваха 242 гласа!Димитър Бербатов обяви, че той и екипът му ще оспорват решенията на конгреса на БФС в съда, тъй като има очевадно нарушение на устава на футболния съюз. Допълни, че с екипа му няма да се откажат да преследват промяната. И все пак благодари на всички гласували клубове. Изрази претенции обаче, че определен брой клубове от Благоевградски регион не са били допуснати на конгреса, а гласовете им е можело да бъдат решаващи в другата посока.

Бербатов говори дълго пред медиите след обявяването на резултатите от конгреса – 241 гласа за Борислав Михайлов, 230 гласа за Димитър Бербатов и 8 за Христо Порточанов при един обявен невалиден глас и трима негласували от регистриралите се и присъстващи 483. Ето какво заяви Димитър Бербатов.

– Господин Бербатов, имахте претенции след обявяването на резултатите от конгрса на БФС, не успяхме да чуем какво казахте от трибуната, какви точно бяха претенциите ви?

– Първо, клубове от моя регион – Благоевград, не бяха допуснати по необясними причини. В крайна сметка вотът е такъв, какъвто е. Научили сте го. Но има нарушения, които се опитвахме да успорим. В самото начало беше казано, че има 483 делегати в залата и трябват 242 гласа, за да бъдат спечелени изборите. Накрая го извъртяха друго…

– В устава на БФС обаче пише, че „президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати“…

– Точно така. И в самото начало казаха, че са 483. Като го разделим на две, за победа трябват 242.

– Тогава защо няма балотаж?

– Това питах, защо няма?

– И какво ви отговориха?

– Даже не разбрах какво отговориха. Водещият на цялата шоу програма се опита да каже нещо, но в устава е ясно записано. 

– Ще оспорвате ли конгреса и решението?

– Ще оспорваме, да. Има съд, пак ще се обърнем към него. В крайна сметка и вие самите казахте какво е написано – „от присъстващите“, според което един глас недостига. но те го извъртяха по друг начин – броя на гласувалите. 

– Какво значи това извъртане и тълкуване, при положение че го има черно на бяло?

– За това говорим. Правилата са уставът на БФС, но те не ги спазват. В този случай загубата е за нас, но категорично това не е правилното решение. Затова и се опитахме да го оспорим още на място, не знам дали сте успели да видите…  Има стенограма, самият водещ каза, че ще победи кандидатът, който има 242 гласа. Има го записано в стенограмата. 

– Какво следва?

– Ще си търсим правата, няма да се отказваме. Не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата, но загубата не е по правилата, защото е нарушен уставът. Записано е ясно – „от присъстващите“.

– Сигурно ли е, че са точно 483?

– Водещият го казва от самото начало – 483 регистрирани делегати, за да победи някой, му трябват 242 гласа. Те имат 241, един глас не достига.

– Каква точно е причината, че 20 клуба не са били допуснати?

– Недопускането на клубовете от Благоевградска област е по причини, които все още не са ми ясни. Те трябва да се потърсят също, тъй като те можеха да направят разликата – в една или в друга полза. Но най-важното си остава, че 483 са регистрираните делегати в началото и трябват 242 гласа за победа.

– Съжалявате ли, че не изчакахте да се явите на конгрес през март?

– Не. Вече казах, че ние сме морални победители, защото направихме всичко каквото зависи от нас. Вие бяхте свидетели на всичко, видяхте какво опитахме да направим с екипа – обиколихме страната, говорихме с хората и няма от какво да се срамуваме. Ето ни – излизаме, говорим и продължаваме да се борим.

– Сега ще има ли конгрес през март?

– Трябва да ги по/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени