Боби Михайлов: Има някой зад Бербатов и агресивната им кампания. И аз съм голям футболист, трябва да се уважавамеВъв всички сфери на футбола всичко е доста по-добре от преди – и инфраструктурата на клубния футбол, и тази на националния отбор и финансовата стабилност на съюза. Тази оценка си даде шефът на БФС Борислав Михайлов пред Нова тв след дълго въздържание от интервюта.

558 дни липсвал от шефския си кабинет в съюза Михайлов. Бяха тежки за мен, защото целият ми живот е футбол, заяви той. Но отвън винаги е по-лесно да се види какво да се направи като промени, човек винаги трябва да може да промени себе си, коментира още Михайлов.За 16-те години начело на българският футбол това, което отчита, че е  пропуснал да направи, „със сигурност е едно класиране“. Очевидно имаше предвид класиране на националния отбор за европейско или световно първенство, но изрази надежда, че ако сега спечели още 4 години мандат, това ще се случи.

Защо си мислите, че който и да дойде друг, в следващите 20 години ще имаме големи участия, попита обаче по-късно в интервюто си Михайлов. Държави като нашата били на периоди.

Неговият пост се оспорва от Димитър Бербатов, като съдът задължи БФС да свика извънреден конгрес.

В Българския футбол има много малко пари, за да има корупция, тя трябва да се търси на други места, заяви Боби Михайлов в отговор на въпрос.

Принуден ли е бил през 2019 г. да подаде оставка след двубоя с Англия?

Принуден от личност или група хора – не, но имаше много напрежение, създадено върху мен, обективни причини като напускането на старши треньора, резултатите, посочи той. Всичко беше режисирано да се случи, добави обаче Михайлов и се заключи, че всъщност му било направено „активно мероприятие“.

Не знам кой го организира, нито защо, но това е факт. Може би за мен беше добре, трябвало е така да се случи и аз да гледам по друг начин на нещата, каза Михайлов. Със сигурност имало връзка между оставката му след расисткия скандал и влизането на ГДБОП в централата. Не можел обаче да се инати, трябвало да се спаси системата с цената на това да е в  ролята на бушон.

Винаги сме били добре с министър Кралев, декларира Михайлов, въпреки че тогава спортният министър скъса отношенията си с този президент на БФС. Футболът не е бил никога част от политиката и обратното, това дори е забранено, пише ни го в устава, коментира още Михайлов.

Нелепо било да се твърди, че си е оттеглил оставката, защото Бербатов обяви намерението си да се кандидатира. Просто пресконференцията на Бербатов предшествала с ден изпълкома.

Създаване на суматоха и всичко да се случва по-тежко – това била целта на Бербатов и екипа му. По време на пандемия, насред първенство да съберем 700 души, е риск голям, каза шефът на БФС. Не бягам от никакъв конгрес, защото съм печелил 4, три от тях с одобрение на над 80% от клубовете, декларира той.

Никакъв конфликт нямал с Бербатов. Никога не сме се карали, даже бяхме в много добри отношения, твърди той. Не се чувствал предаден от двамата от екипа си, които минали към отбора на Бербо. Но и двамата казали некоректни неща пред медиите, обвини ги Михайлов. 

„Бербатов не ми е таргет“ – казал тези думи, защото нямал намерение да се явява на конгрес, искал да си довърши мандата. 

Агресивен е начинът на тяхната кампания и с много неверни неща, обвини Михайлов хората на претендента си. И отрече да е оказван натиск върху клубове, заявили подкрепа за Бербатов, какъвто скандал се разрази наскоро. „Някой бил казал на някой си и той го казал на друг“, коментира Михайлов обвиненията. 

Нищо извънредно няма, за да се говори за революция. Със сигурност има някой зад Бербатов, защото това не е типичният той, аз го познавам. Но съм казал, че война във футбола ни няма да допусна. Футболът не заслужава подобни отношения между големи футболисти – защото смятам, че и аз съм бил голям, заяви още Борислав Михайлов. Убеден е, че като в едно голямо семейство не трябва да има подобни взаимоотношения.

Играта е груба, но трябва да е мъжка. Жалко е, ако има някой зад отдавнашното желание на Бербатов да оправи футбола, повтори президентът на БФС. „Освен че съм бил вратар, аз съм и от „Хаджи Димитър“ – от улицата, така че не се плаша лесно от такива неща. Имат сериозен противник“, предупреди той опонентите си. Кандидатурата на Порточанов пък определи като достойна.

Със сигурност нито един друг българин не е имал и няма да има такова лоби в УЕФА, заяви още шефът на БФС. 

Мечтата му е да се оттегли след 4 г., когато да имаме нов стадион и класирал се отбор.

Коментарите са изключени