Боряна, дъщерята на кап. Георги Георгиев, който обиколи света с яхта, e „бабата беля“ в “Гласът на България”За да я научи да плува, баща ѝ я хвърлил в моретоТя е буря, тя е огън, тя е една от емблемите на Варна. На 54 г. пее като змей. Тя е баба беля, както сама нарича себе си.

Боряна с баща си кап. Георги Георгиев и брат си Саша

Боряна с баща си кап. Георги Георгиев и брат си Саша
СНИМКА: Личен архив

Боряна Георгиева е дъщеря на капитан Георги Георгиев, българина, обиколил света с яхта (за рекордите му в “Гинес” – виж по-долу).

Фурията с дрезгава бленда е любимка на варненци от години. Вихри се по местните пиано барове, дори поддържа свой клуб. Има колоритен личен живот, а на сцената е вулкан. Вероятно заради гените си.

С невероятното си изпълнение на песента Get The Party Started Боряна завъртя и четирите стола на журито в “Гласът на България” и в крайна сметка акостира в отбора на Дара. Днес е на голямата сцена на “Гласът на България” благодарение на дъщеря си, която ѝ дала кураж. Александра и 11-годишният ѝ син сега са най-любимите ѝ същества.

“Когато баща ми стана известен в целия свят,

бях много малка.

Тогава се наложи да

се науча да живея

със славата,

както и да разпознавам лъжата. Броят на приятелите ми изведнъж много се увеличи”, разказа за “24 часа” Боряна.

От четирите си брака кап. Георги Георгиев има три деца. Боряна много прилича на него, не само на вид, но и по като характер – волна птица. Само че вместо морето избрала музиката.

Тя е само на 13 години, когато баща ѝ тръгва към Одеса и повече никога не го вижда. Първо като по въздуха се понесла мълвата, че с него нещо се е случило. Малко след това се обадили на майка ѝ, че е починал. Дошъл си “в кутия”, дори не в ковчег. Боряна била момичето на татко и връзката ѝ с него била силна и гореща. От него ядяла и шамари, когато трябвало да си напише домашното по математика, а искала да изклинчи под предлог, че ѝ се спи.

Боряна си спомня как ѝ предал първия урок по плуване – хвърлил я в морето- да се оправя сама, да джапа и да държи глава над водата. После ходела на басейна. А когато влизала с него с яхтата навътре в морето, получила и полезни знания какво да яде и какво не, преди да се качи на борда, за да не я залюлява морската болест.

Още от дете искала

да пее, от детската

градина

в Одеса. После във Варна била солистка в хора на руското училище. В началото на 80-те се включила в аматьорска група за попмузика към завод “Елпром”.

Като една истинска украинка с култивиран вкус към класиката, майка ѝ я записала на уроци по пиано. Но нямали пиано вкъщи и Боряна ходела да се упражнява у съседите. Така 5-6 години със зор, защото не харесвала учителката си по музика.

Занимавайки се все по-сериозно с пеене, Боряна заминава в Норвегия, където търсят български музиканти за заведения. Там сключва брак с норвежец, колега музикант. Всичко върви като по ноти 4-5 години, но се разделят, защото нея я тегли обратно към България, а той не иска да напуска родината си.

Преживяла е какво ли не. Трябвало да гледа и възпитава дъщеря си сама. Била без работа, после продавала книги. Майка ѝ била единствената опора. Затова Боряна

ѝ купила рокля с

първата си заплата

като разносвачка на храна на стари хора.

Когато Алекс е само на година, от рак си отива майката на Боряна, която е на 50 години. Дали като знак на съдбата, или не, на същата възраст и самата Боряна преживява операция заради същия онкологичен проблем.

“Свикнах с мисълта,

че няма да оцелея,

но успях да се

преборя

с болестта”,

разказва русокосата певица. Това е едно от нещата, които ѝ дават сили и смелост да участва в “Гласът на България”. И да не спира да мечтае. По онзи, нейния си хашлашки начин.

“Аз си меря стъпките напред и назад. Преследвам мечтите и целите си не с думи, а с действия”, казва варненката, която смята ,че никога не е късно да обиколиш света с глас. Така, както баща ѝ го направи по море.

Капитанът влиза в “Гинес” с “Кор Кароли”

Капитан Георги Георгиев направи околосветско плаване с яхтата “Кор Кароли” за рекордно кратко време – от 20 декември 1976 до 20 декември 1977 г. За 202 дни, през които нито веднъж не подава сигнал за бедствие, не ползва никаква помощ, макар на няколко пъти да е на ръба на оцеляването в Световния океан. Постижението му е вписано в Книгата на рекордите “Гинес”.

Саможив и своенравен, капитанът не е бил любимец на властта в социалистическа България, разказва дъщеря му Боряна. Защото е син на царски офицер, ценител на женската красота и пие като казак.

Няколко месеца преди околосветската си обиколка, по време на регатата за самотни мореплаватели ОСТАР, се поврежда автоматичното управление на яхтата му и той рулира ръчно, като чупи две ребра и наранява лявата си ръка в битка със стихиите. Завършва 37-и от 73-ма оцелели във водата.

Герой на Народна република България, почетен гражданин на Варна и на родния си Кърджали. Умира при неизяснени обстоятелства в Одеса през 1980 г., няколко дни преди да навърши 50 години.

Коментарите са изключени