Бранко Цървенковски: Договорът с България отвори кутията на Пандора„Договорът с България не само не затвори нито един въпрос, а напротив, отвори кутията на Пандора и създаде основание за цяла серия искания от страна на България, които до такава степен засягат нашата национална идентичност и история. Показаха че компромис просто не е възможен“, заяви бившият македонски президент Бранко Цървенковски на научна среща „Съвременната македонска държава – два етапа в нейното формиране и развитие: 1941-1991 и 1991-2021 г.“. Срещата е организирана от Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ по повод 30 години от независимостта на Македония, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Цървенковски, който след дълго време се появи в обществото, отправи много критики към сегашната ситуация в страната. Той каза, че Преспанският договор с Гърция не е добър, но е изборът на по-малкото зло, докато за Договора с България не вижда възможен компромис. Той иска да се инициира национална платформа, която да се бори против проблемите в страната – високата корупция, дълбокото разделение и голямата задлъжнялост.Бившият президент Георге Иванов чрез видеообръщение критикува управляващите за начина на водене на преговори с България. „С договора с България властта в Македония иска да реши един въпрос, който ще задоволи само българската страна. Това, което Македония получава в замяна, е само унижение чрез отричане от собствената ни история, без която нямаме компас за бъдещето“, каза Иванов.

Сегашният президент Стево Пендаровски смята, че договорите с Гърция и България са важни за напредъка на страната, но за него са неприемливи „иредентистките“ по думите му искания от официална София.

„Договорът с България от 2017 г. е пример за приближаване, постигнат без чуждестранна помощ, акт, който не дискриминира нито една от страните, които и в посткомунизма за съжаление не превъзмогнаха съществуващите и в двете страни стереотипи една за друга. Не очаквам негативни ефекти и във фазата на пълното му прилагане, защото е известно, че в този смисъл за нас изобщо няма пространство за маневриране, а именно, ако изгубим нацията, не ни трябва европейска интеграция“, каза Стево Пендаровски.

От името на покойните президенти Киро Глигоров и Борис Трайковски към присъстващите се обърнаха техните сътрудници Живко Кондев и Владо Поповски. Говори и председателят на МАНИ Люпчо Коцарев, който също така критикува решенията на сегашните управляващи. „Днешните политици са слуги на злободневните и геостратегическите интереси, а не на държавотворните интереси, които честваме заедно“, каза той. 

Коментарите са изключени