Бъдещи ИТ специалисти от три БГ гимназии управляваха бази данни в Италия50 ученици от Х и ХI клас на професионални гимназии в Плевен, Бургас и Горна Оряховица бяха на двуседмична практика в Италия, където в реална работна среда създадоха собствени уебсайтове и се занимаваха с управление на база данни. Възможността младите хора да надграждат получените в училище базови професионални знания и компетентности, за да бъдат по-адаптивни към новостите в съвременния дигитален свят, те получиха чрез проект „Европейски дигитални практики за професионално развитие” на програма Еразъм +. Той се реализира в консорциум, чиито членове са Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров“ – Плевен, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника –  Бургас и Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В. Ломоносов“ –  Горна Оряховица. 

Тийнейджърите се запознали с европейските образователни практики и ефективно езиково и пазарно ориентирано професионално обучение, в съответствие с бързо променящите се нужди на националната и европейската бизнес среда. Участници в мобилността бяха ученици от специалностите „Компютърна техника и технологии“ и „Компютърни мрежи“, „Приложно програмиране“ и „Електронна търговия“.„След приключването на мобилността участниците я определиха като прекрасно изживяване, което съчетава придобиването на много знания, със забавления и работа в страхотен екип. Споделиха, че това е било щуро приключение и невероятен начин да опознаят собствените си възможности. Всеки ден е бил различен, обогатяващ и вдъхновяващ. Всеки ден е бил предизвикателство, което са преодолявали с общи усилия, а това ги е направило по-знаещи и можещи“, разказват от екипа на проекта.

Учениците от Бургас по време на практиката в Италия

Учениците от Бургас по време на практиката в Италия СНИМКА: Личен архив

Менторите им са ги провокирали да търсят, да тестват, да мислят творчески. Тяхната положителна нагласа към образованието, професията и креативната работна среда ги заредили с много нови цели и мечти, които да следват в бъдеще.

Ломоносовци от Горна Оряховица по време на културната програма

Ломоносовци от Горна Оряховица по време на културната програма СНИМКА: Личен архив

Богатата културна програма помогнала на участниците да се докоснат до магията на Италия, да се наслаждават на пейзажите, архитектурата и изкуството в Римини и Венеция. Много забавни моменти имало и в ресторантите, когато учениците опитвали с удоволствие богатството на италианската кухня.

По мнението на участниците проектът „Европейски дигитални практики за професионално развитие” е постигнал целите си и е изключително полезен за бъдещото им професионално развитие и за личностното им израстване.

Коментарите са изключени