Вижте новия стелт бомбардировач на САЩ (Снимки)ВВС на САЩ разполагат с минимум пет бройки от новия стелт бомбардировач B-21 Raider, които са в процес на окончателно сглобяване. Информацията показва бързото темпо и напредъкa на програмата, стартирана преди едва няколко години. Разработките са поверени на компанията Northrop Grumman, чието дело е единственият съществуващ стелт бомбардировач – В-2.

Секретарят на ВВС на САЩ, Франк Кендъл, потвърди, че пет бройки са във финалната си фаза на сглобяване във „Фабрика 42“ в Палмдейл, Калифорния. Това значи, че летателните изпитания ще започнат много скоро. По график те трябва да стартират в началото на 2022 година. В-21 ще бъде официално приет на въоръжение преди края на това десетилетие – според слуховете след около 5 години, предава dir.bg.Американските ВВС планират да имат 150 бройки от новия стелт бомбардировач. Програмата за разработката на самолета се движи по график и без забавяния, което е показателно за амбициите на военновъздушните сили да се сдобият с ново оръжие.

Вижте новия стелт бомбардировач на САЩ (Снимки)

Мисията на B-21 е много амбициозна, защото самолетът трябва да замени всички американски бомбардировачи – Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit и Boeing B-52 Stratofortress.

Вижте новия стелт бомбардировач на САЩ (Снимки)

По предварителни данни цената на един самолет В-21 е около 550 милиона долара.

Вижте новия стелт бомбардировач на САЩ (Снимки)

Що се отнася до характеристиките на бомбардировача, той ще има много тънък профил, типичните за стелт прави линии и черно покритие, както и два двигателя.

Стелт възможностите му ще са много по-добри от тези на В-2 и самолетът ще може да навлиза незабелязано дълбоко във вражеската територия. Спекулира се, че той ще може да носи 30 тона въоръжение. B-2 може да носи 22 700 килограма.

Ядреното оръжие ще е част от основния му арсенал.

От друга страна размерите на В-21 ще са малко по-компактни, спрямо тези на В-2. Това кара някои анализатори да смятат, че бомбардировачът ще може да носи не повече от 12 000 кг.

Възможно е самолетът да има и системи за активна отбрана, както и да бъде свръхзвуков. Подробностите обаче са неясни, тъй като проектът е строго секретен.

Коментарите са изключени