Вицепрезидентът: Служебният кабинет гради стабилна основа за следващо редовно правителство„Правителството на Стефан Янев е гарант за стабилност и сигурност. Успява да удържи ситуацията въпреки тежката международна конюнктура. Служебният кабинет гради стабилната основа за следващо редовно правителство и съм убедена, че ще остави добро наследство.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Реактивно“ по Дарик радио. Тя заяви, че очаквано служебното правителство ще се използва от опонентите на президента в опит да ерозират подкрепата в него. „Вярвам, че хората оценяват огромната отговорност, която пое президентът със съставянето на два служебни кабинета“, посочи Йотова.Като най-добрия начин определи вицепрезидента решението на държавния глава за избори 2 в 1 от гледна точка на спестяване на средства. „Трябва да се направи много сериозна информационна кампания, за да не препятстват машините конституционното право на всеки да направи своя избор“, посочи Илияна Йотова и призова гражданите да бъдат не просто слушатели и зрители в кампаниите, а активни коментатори.

Вицепрезидентът е убедена, че след изборите ще има повече диалогичност и съгласие, както и конкретни предложения по 4-5 спешни приоритети за България. „Аз ще се стремя да бъда част от това разбирателство и от постигането на максимален обществен консенсус по спешните мерки, които трябва да предприемем във връзка със здравната и икономическата криза“, заяви Йотова. Тя коментира и ниското ниво на ваксинирани българи, като изтъкна, че това е въпрос на личен избор, но „не направихме достатъчно, за да убедим повече хора, че това е начин да се преборим с вируса“.

„Политическата злоба трябва да отстъпи пред разума, ако искаме да я има България“, подчерта Йотова и коментира, че въпреки нажежените страсти в последните два кратки живота на парламента, в него се е върнал политическият спор, който „бяхме забравили в продължение на години“. „Парламентът беше превърнат в гумен печат на решенията на Министерския съвет на Борисов“, посочи тя.

Вицепрезидентът ще коментира задълбочено политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев, когато се запознае с неговата програма и прецени дали той ще е центристката партия, от която България отдавна има нужда. Йотова не вярва в размиването на границите между ляво и дясно. Според нея заявката за промяна е задължение и отговорност. На въпрос дали президентът бабува на този проект, вицепрезидентът отговори: Ако Радев трябваше да прави партия, щеше да я направи по друг начин. Илияна Йотова подчерта, че контактува със структури на БСП в цялата страна и никой не й е заявил притесненията си в тази връзка.

На въпрос как се определя кой е почтен и кой не, Йотова заяви, че за нея почтено управление се състои от хора, които нямат какво да крият, работят прозрачно, в интерес на мнозинството, а не на малцина, и „знаем за какво се харчат нашите пари“.

Коментарите са изключени