Водоснабдяването на Хасково и 8 села ще бъде възстановено до утре сутринтаВодоподаването към Хасково и осем села в околността ще бъде възобновено до утре сутринта. Това увери управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров от мястото на тежката авария до помпена станция „Ябълково“, където е основната вододайна зона на областния център и района му, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Хасково. Както по-рано днес стана ясно, заради компрометирането на магистрален водопровод се наложи намесата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, която организира помощ от ВиК-дружествата в Бургас и Стара Загора за отстраняване на аварията. На място пристигна и зам.-министър Валентин Граматиков. Регионалната здравна инспекция в Хасково пък излезе с официално предписание водата в останалите части на ВиК-мрежата да не се използва за пиене и готвене поради опасност от влошено качество на питейната вода от другите вододайни зони.

ВиК-Хасково осигурява четири водоноски за кварталите, които са останали „на сухо“. По думите на Борис Бусаров, цитирани от пресцентъра на държавната администрация, амортизираната водопреносна мрежа е основният проблем за големите загуби на питейна вода и за честите аварии в Хасково.

Областният управител на Област Хасково инж. Минко Ангелов е подчертал, че е изготвен работен технически проект за воден цикъл за Хасково още през 2014 г. и е имало възможност той да се реализира през 2015-2016 г. Заради липса на консенсус и решение по времето на бившите управляващи това обаче не се е случило, като сега загубите по водопреносната мрежа надхвърлят 60 процента.

Заместник-министърът Валентин Граматиков е казал, че МРРБ, ВиК-Холдингът и Областна администрация-Хасково ще положат усилия да разработят проект за подмяна на помпите в помена станция „Ябълково“.

Коментарите са изключени