„Върджин галактик“ подновява полетите в Космоса, качва трима италианциФедералното управление по авиация на САЩ разреши на компанията „Върджин галактик“, основана от милиардера Ричард Брансън, да възобнови космическите си полети, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Полетите бяха временно спрени докато трае разследване на причините за инцидента по време на полета през юли. Тогава корабът, с който летяха самият Брансън и петима служители на „Върджин галактик“, се отклони от курса си по време на спускането към пистата в Ню Мексико. Апаратът излезе извън зоната, наблюдавана от авиодиспечерите.

От „Върджин галактик“ обявиха, че Федералното управление по авиация е одобрило предложените коригиращи действия. Ведомството е отговорно за защита на обществото по време на частни изстрелвания, полети и кацания. По-голяма зона ще бъде определена като защитено въздушно пространство, за да се осигури място за „различни възможни траектории по време на космическите мисии“, съобщиха от компанията. Освен това за по-добра комуникация с въздушният контрол ще бъдат въведени и допълнителни стъпки в полетните процедури.

От „Върджин галактик“ признаха, че изстреляният на 11 юли космически кораб е слязъл под защитеното въздушно пространство за една минута и 41 секунди. Апаратът се издигна на височина 86 километра и летя около петнадесет минути. Според компанията вятър е причина за промяната в курса. Инцидентът не е застрашил екипажа. От „Върджин галактик“ добавиха също, че „в нито един момент корабът не е преминал над населени места или е предизвикал опасност за обществото“.

След разрешението за възобновяването на полетите, компанията планира да изведе до ръба на космоса трима италиански изследователи.

Коментарите са изключени