В Кюстендил няма да получават безплатни лекарства за КОВИДМедикаментите са за втория етап от лечението при усложнения, смята д-р Георги Миндов, шеф на софийската колегия на общопрактикуващите лекари

Има пик на заболелите кърмачетаВ Кюстендилска област няма КОВИД център, а това означава, че заболелите там не могат да получават безплатни лекарства, съобщи БиТиВи. Досега нито един пациент не ме е попитал защо няма такъв център, каза лична лекарка. Поне по 15-20 пациенти със симптоми на коронавирус минавали през практиката й.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов КАДЪР: Нова тв

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов КАДЪР: Нова тв

В списъка с безплатните лекарства има неща, които не бива да се използват в домашни условия, смята тя.

Д-р Георги Миндов, председател на софийската колегия на общопрактикуващите лекари, твърди, че няма кой да работи в ковид центровете. Те трябвало да не работят другаде, да не са общопрактикуващи, а специалисти – например интернисти.

Вариантът за ковид зоните е добра идея, но се оказа, че не работи, каза д-р Миндов. Трябва да се разреши на личните лекари да изписват безплатните лекарства.

Безплатните лекарства за ковид всъщност се дават на втория етап, когато се лекуват усложненията. Това би могло да стане и с едно обаждане по телефона, смята д-р Миндов.

Лекарства липсват, защото са блокирани за болниците, каза той. 

Има пик на заразените бебета до 1 година, съобщи д-р Миндов. Недостигат детските реанимационните легла в болниците.

Коментарите са изключени