В Лом правят инсталация за преработка на биоразградими отпадъциИзграждането на компостиращата инсталация за преработка на биоразградими отпадъци се осъществява по график и до края на годината се очаква тя да заработи, като капацитетът й ще е над 3000 тона годишно, съобщиха от общината в Лом, цитирани от БТА.

Новата инсталация се намира в местността „Под шосето“ край квартал „Момин брод“. Тя се простира на площ от 16 467 квадратни метра. Площадката и клетките за преработка на биоразградимите отпадаци, както и необходимите помещения, вече са изградени. В момента се довършват бетоновите настилки и оградата. Очаква се доставката на преработващата техника и контейнери, уточниха от общината в Лом.С пускането в експлоатация на компостирищата инсталация ще бъде въведена нова система за разделно събиране и транспортиране на събраните биоразградами отпадъци до съоръжението, където те ще се преработват в компост. Така количеството на изхвърляните биоразградими отпадъци ще се намали.

Общата стойност на проекта е 3 213 756 лева, от които безвъзмездната финансова помощ от ЕС е 2 410 619 лева, а съфинансирането от община Лом е 803 137 лева, уточниха от местната администрация./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени