В прокуратурата още чакат документи за магистрала “Хемус” и за нередностите в поддържането на пътища

Служебните министри са внесли сигнали, но не са ги подкрепили с доказателства

По сигналите за нередности при подписване на договорите за пътно поддържане и за ин хаус поръчките на държавната фирма “Автомагистрали” ЕАД се работи, установи проверка на “24 часа”.

Те бяха внесени в прокуратурата от служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова и бившия на финансите Асен Василев. Те обаче не са подкрепени с никакви документи и в прокуратурата все още ги очакват, научи “24 часа” от свои източници в държавното обвинение.

Първият сигнал е внесен на 29 юли в Софийската градска прокуратура и е разпределен на отдел 01 “Специализиран” на Върховната касационна прокуратура. В него двамата министри твърдят, че в периода 2020-2021 г. от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) неправилно са разходвали средства от държавния бюджет. Става дума за 14 от общо 28 договора за текущ ремонт и поддръжка на пътища, по които са изплатени суми, надвишаващи с над 50% предвидената в основния договор стойност. Това по принцип е нарушение на Закона за обществените поръчки, според който прагът на допълнително възложените работи може да е до 50%.

По същия повод миналата седмица служебният премиер Стефан Янев събра представители на Браншова камара “Пътища” и министрите на регионалното развитие, на финансите и ръководствата на Агенцията за обществени поръчки. Решено бе да се създаде работна група, която да изчисти проблема с тези договори, тъй като в пътното поддържане често възниква нужда от допълнителни дейности и контрактите в този вид не вършат работа.

Към сигнала на двамата министри обаче не са били приложени самите договори и наблюдаващият прокурор е приел, че няма достатъчно данни за извършено престъпление по смисъла на чл. 211, ал.1 от НПК, за да образува наказателно производство. Въпреки това с постановление на Софийската градска прокуратура от Комитова и Василев са били поискани 14-те договора и съпътстващата ги документация. Те са пратени в прокуратурата чак на 30 август. Междувременно тя е поискала информация и от Агенцията за обществените поръчки, Агенцията за държавен финансов надзор, АПИ и Министерския съвет, но до петък, 24 септември, никоя от тези институции не бе пратила нищо.

Почти същият сюжет се е повторил и с документите за строителството на магистрала “Хемус”, само че там действията текат с десетина дни след тези за договорите за пътно поддържане. Прокуратурата е изискала копия от всички онези договори, по които регионалната министърка Виолета Комитова твърди публично, че са раздадени авансово милиарди левове. В самите договори обаче прокуратурата не е открила нищо нередно, защото от няколко години насам ин хаус договорите са разрешени от закона.

Държавното обвинение е поискало още информация, защото, от друга страна, авансовото плащане също не е забранено, независимо че не по всички договори работата е започнала и на практика има отсечки от магистралата, за които тя ще се забави поради липса на готови технически проекти и разрешения за строеж.

Коментарите са изключени