Гешев се срещна с евродепутати от група за върховенството на законаГлавният прокурор на Република България Иван Гешев, заместниците му Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева проведоха работна среща в Съдебната палата в София с Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент, която е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. – част от продължаващата обиколка в различни европейски държави, съобщиха от прокуратурата.Целта на срещата, организирана по инициатива на LIBE, бе обсъждане и получаване на информация от страна на евродепутатите относно върховенството на закона в страната. В хода на дискусиите бяха обсъдени правовия ред и съдебната реформа, функционирането и правомощията на прокуратурата и главния прокурор в българската съдебна система, борбата с корупцията, разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес.

Делегацията на LIBE се състои от представители на всички политически групи в Европейския парламент и е водена от председателя на DRFMG – нидерландския евродепутат г-жа София Инт Велд. В състава й е и българският евродепутат Елена Йончева.

Това е първото посещение в България на членовете на Комисията, с които ПРБ поддържа регулярни контакти. Поради наложените КОВИД-ограничения през м. август 2020 г. се проведе онлайн среща с представители на групата, в която бяха обсъдени въпросите за върховенството на закона в България и борбата с корупцията. В началото на годината се състоя и второ заседание.

Прокуратурата изрази готовност за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент като винаги е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред в Република България, както и по въпроси от взаимен интерес.

Коментарите са изключени