Гледайте брифинга на евродепутатите, оценяващи спазването на върховенството на закона у нас (На живо)Европейските депутати, които пристигнаха още вчера в България, за да оценят спазването на върховенството на закона като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия ЕС, дават в момента брифинг.

Делегацията за двудневното посещение се състои от общо 23-ма. В нея влизат 7 евродепутати – по един от всяка политическа група в Европейския парламент. Всички те са членове от Мониторинговата група към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), в която не веднъж се състоя дебат по темата. Останалите 16 души са експерти, също от Европейския парламент.Ръководител на делегацията е нидерландката София ин’т Велд от „Обнови Европа“, която е и председател на Мониторинговата група.

Останалите евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

По време на първото си посещение в България членовете на LIBE се срещнаха с различни организации на гражданското общество, както и с висши държавни и правителствени служители.

Предвидени бяха срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков, на правосъдието Янаки Стоилов, на културата Велислав Минеков, вицепремиера за еврофондовете Атанас Пеканов, главния прокурор Иван Гешев, омбудсмана Диана Ковачева и депутати от последното Народното събрание.

Очаквайте подробности.

Коментарите са изключени