Гърция е изпратила в страни от ЕС хиляда непълнолетни мигрантиГръцкият заместник-министър на миграцията София Вултепси приветства днес „солидарността на страните от ЕС, сред които Франция“, които дадоха убежище на над хиляда непълнолетни и непридружени мигранти от Гърция, предаде АФП, цитирана от БТА.

Единайсет тийнейджъри – десет афганистанци и един иракчанин, отлетяха тази сутрин от Гърция за Франция, където ще започнат „нов живот“, каза на летището в Атина Христина Николаиду, говорителка на Световната организация по миграцията.С тази нова група броят на непридружените непълнолетни мигранти, изпратени от Гърция за страни от ЕС от април 2020 г., достигна 1006 души.

В периода от април 2020 до септември 2020 г., 995 деца бяха изпратени от Гърция в Белгия, България, Франция, Германия, Швейцария, Ирландия, Италия, Хърватия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Финландия по данни на гръцкото министерство на миграцията.

Франция е приела най-много непълнолетни мигранти -390, следвана от Германия.

Според правителствения център за социална справедливост около 2120 непридружавани деца остават на гръцка територия, повечето от тях са афганистанци.

Коментарите са изключени