Г-20 ще обсъди Афганистан на 12 октомвриГрупата на 20-те водещи икономики Г-20 ще обсъди Афганистан на извънредна среща на 12 октомври, съобщи италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс.Италия заема ротационното председателство на Г-20 тази година. Драги обсъди неотдавна Афганистан с други световни лидери, включително президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, в опит да организира специална среща за разработване на стратегии за справяне с кризата, предаде БТА.

„Трябва да видим дали страните от Г-20 имат общи цели. . . достигнахме ситуация, в която трябва да се притесняваме само за спасяването на човешки животи“, подчерта Драги на пресконференция. Международната общност трябва да разработи и стратегия, която да попречи на превръщането на Афганистан в убежище на екстремисти, добави той.

Извънредната среща на Г-20 ще се състои седмици преди срещата на високо равнище на лидерите в Рим, насрочена за 30-31 октомври. Драги заяви, че Катар, МВФ, ООН и Световната банка също ще участват в срещата.

Афганистанската криза подхранва опасенията в ЕС за опасност от масивен поток от мигранти. Някои страни членки вече се противопоставиха на приемането на бежанци.

Талибаните вече обявиха, че ще възстановят налагането на тежки телесни наказания и екзекуции и ще ограничат правата на жените. Рим заяви, че систематичните нарушения на правата на жените прави невъзможно признаването на талибанската администрация, но призова световната общност да предостави финансова подкрепа на мирните граждани на Афганистан. „Вярвам, че е задължение на най-богатите страни по света да направят нещо за избягване на хуманитарна катастрофа“, подчерта Драги. 

Коментарите са изключени