Десетки протестираха в пловдивското село Ръжево Конаре срещу концесионер 

Играем си на котка и мишка. Така кметът на пловдивското село Ръжево Конаре Димитър Гинов описа ситуацията около днешния протест. Рано-рано в 7,30 часа жители излязоха, за да препречат пътя на машините, които добиват инертни материали в река Стряма. За проблема 24plovdiv.bg подробно писа.

„Концесионерът „Водстрой“ е разбрал за протеста и багерът и камионите не дойдоха да работят днес“, обясни Гинов. По думите му целта на местните хора не е да затворят междуселския път, а да попречат на машините да стигнат до мястото, където дълбаят. Превозването на добитите инертните материали става по трасе, което не е регламентиран път. Част от него минава пред държавни, а друга през частни имоти.

Хората негодуват, тъй като концесионерът действа на територия около 100 декара по поречието на Стряма и това вече се отразява върху живота на ръжевоконарци. „Губим си поминъка. Нивото на водата в кладенците ни падна под 30 метра, няма как да си поливаме зеленчуковите градини“, оплакват се местните.

„Как бихте реагирали, ако животът ви зависи от водата. Затова хората са непримирими. Но проблемът не е от компетенциите на местната власт и трябва да се реши на централно ниво“, категоричен е кметът Димитър Гинов.

Коментарите са изключени