Директорката на пребития осмокласник: Шокирани сме, с полицията разследваме– Родителите на пострадалия Красимир Наков мислят да го преместят в друго училище

– Момчето е в болница, имало опасност за едното му окоВ пълен шок сме. Това заяви пред „24 часа“ директорката на Професионалната гимназия по битова техника в Пловдив Гергана Георгиева, където беше пребит осмокласникът Красимир Наков. Агресията е станала между 12 и 13 часа в сряда зад оградата на учебното заведение. Момчето е с комоцио в болница и не може да отвори едното си око. По думите на баща му, който също са казва Красимир Наков, синът му повръщал цяла нощ. Родителите са потресени и обмислят да го преместят в друго учебно заведение.

„В пълно неведение сме. От полицията още нищо не ни казват за извършителя. След като го разберем, ще предприемем мерки по съдебен ред“, категоричен е родителят.

Директорката Георгиева пък твърди, че чакали полицията да си свърши работата докрай. Тя е подала сигнал в IV РУ за случая.

„В петък (утре – б.а.) имаме учителски съвет, на който ще вземем решение какво наказание да бъде наложено на побойника“, обясни тя. Вариантите били преместване в друго училище или да премине в индивидуална форма на обучение. Георгиева все още отказва да назове извършителя. Знае се, че е 10-класник. Досега в училището не помнят да е проявявана подобна агресия.

Въпросният 10-класник и още няколко момчета от горните класове предложили на Красимир да закупи от тях учебници на старо. Той им обяснил, че вече си ги е набавил. „Ти ли се правиш на най-отворен, гласът ти е като на обратен“, реагирал побойникът. Момчето отвърнало, че ще говори както си иска. Последвала размяна на реплики, след което по-големият гимназист се нахвърлил с юмруци върху него. Струпали се ученици, но не реагирали. Охраната повикала учители, които се намесили. Закарали Красимир в една от класните стаи и сигнализирали органите на реда, както и Бърза помощ. Момчето било откарано в болница с травми по лицето.

„Цяла нощ не съм мигнал от притеснение“, каза пред „24 часа“ бащата. По думите му окото на Красимир е толкова е подуто, че имало опасност да може да не може да вижда както преди. Освен това младежът е повръщал няколко пъти и се наложило лекари да му помагат.

Оставен е под медицинско наблюдение.

„До този момент съм разговаряла само с родителите на пострадалото дете и с тези на други ученици, които искат да дадат показания“, заяви директорката Георгиева. Тя твърди, че досега не са й звънили притеснени родители. Но не изключи да има и такива. По думите й в училището има камери, но инцидентът е станал извън двора. Полицията обаче е иззела записите.

Според бащата на пострадалото дете на Красимир са му показани снимки, но явно още не бил ориентиран и не можел да разпознае нападателя си. „Чакаме да се възстанови напълно и тогава ще решим да остане ли в същото учебно заведение“, допълни родителят.

„Те са в пълното си право да изберат друго училище“, коментира директорката. Тя е начело на гимназията от 9 години. Училището, което се намира в центъра на Пловдив, минава открай време за добро. В него се обучават бъдещи техници на асансьори, печки, бойлери, перални и домакински уреди.

„Уведомили сме министерството на образованието за случая, но на този етап няма да влизаме на проверка в Професионалната гимназия за битова техника“, коментира началникът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова. Тя добави, че от ръководството на училището са предприели всички мерки за изясняване на случая, както и за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще. „Със свидетелите на побоя са разговаряли психолози, експерти от Детска педагогическа стая и от отдела за закрила на детето“, добави Кръстанова. Шефката на просветния инспекторат каза, че има пълно доверие на училищното ръководство, което се заело сериозно със случая и била сигурна, че нищо няма да бъде потулено.

Коментарите са изключени