ДПС ще издигне свой кандидат за президентските избориДвижението за права и свободи ще издигне свой кандидат за президент, потвърди в Брюксел председателят на партията Мустафа Карадайъ, който през последните дни беше на посещение в Нидерланция и Белгия, предава БНТ.

ДПС потвърди, че няма да подкрепи сегашния президент Румен Радев за втори мандат, защото според Карадайъ е „разединител и нарушава конституция“. Партията е приела критерии и процедури за номиниране на собствен кандидат. Крайният срок за подаване на номинациите е 3 октомври.„На 4 октомври трябва да получим всички документи в централата и след 5 октомври ще започнем да работим по тази тема и ще вземем съответните решения в законоустановените срокове“, каза той.

Карадайъ е запознал представители на евроинституциите с, по думите му, полицейщината на изборите през юли. Според него, под претекста да бъде бъде преборен купения вот, е бил оказан натиск на ромите. Едва 5-6 процента от тях са гласували през юли, а докато на изборите през април са гласували 50-60 процента.

„Активисти и ръководители на ДПС бяха принуждавани да подписват протоколи, че няма да раздават рекламни материали, брошури, запалки, шапки, няма да провеждат обучителна кампания как да гласуват гражданите машинно, а се прилагаше за първи път машинно гласуване“, обясни Мустафа Карадайъ.

В евроинституциите лидерът на ДПС отново е представил позицията на партията, че американските санкции по закона „Магнитски“, наложени и на бившия депутат от ДСП Делян Пеевски, не се основават на конкретни факти, а са организирани от определена група.

„Борбата с корупцията не може да се води с незаконни и противоконституционни методи. Това е също толкова укоримо, колкото и самата корупция. Това сме говорили. Не че няма да се борим с корупция. Ще се борим, но когато има корупция, когато има установени факти от съда“, заяви Карадайъ.

Той съобщи, че председателят на правната комисия в ЕП е изявил желание делегация от Европарламента да дойде в София, за да наблюдава изборите през ноември

Коментарите са изключени