Европарламентът: Режимът на Лукашенко да бъде изправен пред международен съдВ резолюция, приета в четвъртък, европарламентът изразява силна солидарност с Литва, Полша и Латвия, както и с други държави от ЕС, които наскоро станаха жертва на опитите на беларуския режим да насочи значителен брой мигранти и бежанци към външните граници на ЕС – със стотици задържани след незаконно преминаване на територията на ЕС и дори няколко смъртни случая.Членовете на ЕП подчертават, че продължаващите нелегални преминавания на мигранти в ЕС, спонсорирани от беларуската държава, в съчетание с дезинформационна кампания, представлява вид хибридна война, насочена към сплашване и дестабилизиране на Европейския съюз.

Те заявяват, че както институциите на ЕС, така и държавите членки трябва спешно да се заемат с многоизмерната криза по беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, задържани на границата на ЕС, и да им предоставят необходимата подкрепа.

Случаят на Беларус пред Международния съд

В резолюцията Парламентът също така подчертава необходимостта да се разгледа възможността за отнасяне на случая на Беларус в Международния съд във основа на престъпленията, извършени срещу народа на Беларус в огромен мащаб от режима на нелегитимния диктатор Александър Лукашенко. Това трябва да се направи въз основа на нарушения на Чикагската конвенция, Конвенцията от Монреал и Конвенцията на ООН против изтезанията, извършвани от беларуската държава, се посочва в текста.

Членовете на ЕП продължават да осъждат и „репресиите, изтезанията и малтретирането на мирните хора в Беларус“, които продължават, откакто избухнаха народните протести заради фалшифицираните президентски избори през август миналата година.

Необходими са повече санкции от страна на ЕС

Освен това в резолюцията се изразява съжаление, че наложените от ЕС икономически санкции са имали само частично въздействие върху режима на Лукашенко. Поради това тя настоятелно призовава държавите от ЕС да засилят допълнително целенасочените икономически санкции, като се съсредоточат върху ключови беларуски сектори, и да пристъпят спешно с петия пакет от санкции срещу беларуски лица и образувания, участващи в непреставащите репресии.

Евродепутатите призовават също така за недвусмислена подкрепа за беларуската демократична опозиция при организирането на свободни и честни избори под международно наблюдение. Те също така осъждат продължаващите сделки между Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин и отново подчертават, че е необходимо спешно да се разобличи подкрепата на Русия за бруталните репресии на Лукашенко срещу народа на Беларус, както и нейното участието в хибридните действия срещу ЕС.

Текстът беше приет с 506 гласа „за“, 29 гласа :“против“ и 139 „въздържал се“./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени