Елена Йончева: Проблемите с върховенството на закона в България са по-сериозни, отколкото предполагаха в БрюкселЕвропейските депутати дойдоха в България, защото има системен проблем с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите. Задачата на мисията на Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) е да предизвикаме дебат за това, както в България, така и в ЕП. Ще търсим отговори и от следващото правителство в България, защото по-сериозните реформи могат да се случат само при редовен кабинет и подкрепа в Народното събрание.

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на мисията на Европейския парламент в България, от която тя беше част. Делегацията включваше представители на всички политически групи. В София те се срещнаха с президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, министри, журналисти, неправителствени организации и с омбудсмана.Най-важното е, че насочихме вниманието на Европейския парламент към България. Когато бях избрана за европейски депутат през 2019 г., в Брюксел не знаеха за огромния мащаб на проблемите. Сега стигнахме до момента, в който всички са убедени, че трябва да бъдат предприети спешни мерки, коментира още Елена Йончева. Тя открои две области, които са особено важни – свободата на медиите и борбата с корупцията. Независимо кой е на власт, трябва да се създадат такива правила, така че европейското финансиране за медиите да е прозрачно и според ясни критерии, според нея. Борбата с корупцията ще намали бедността, която прави хората зависими, смята още тя.

Елена Йончева посочи, че Планът за възстановяване и развитие ще предостави огромни възможности за държавата, но е изключително важно европейските средства, които се очакват по него да бъдат прозрачно усвоени, защото в противен случай ще потънат без никакъв ефект. Евродепутатът припомни изследване на ЕП, което показва, че България годишно губи 11 млрд. евро заради корупция.

Има прекалено голяма безнаказаност в борбата с корупцията. Тя е отрова, тя разяжда държавата, коментира и председателят на Мониторинговата група за демокрация София инт Велд. В същото време тя заяви, че е много окуражена, че е срещнала хора, които са показали решителност и готовност да осъществят промяна и да градят българското общество.

България е поела по верен път, заяви и Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Коментарите са изключени