Ердоган и Путин се видяха за 2 часа и 45 минути, обсъдиха газопровода и АЕЦТурският президент Реджеп Тайип Ердоган се завърна в Анкара след еднодневно работно посещение в Русия, по време на което се срещта с руския си колега Владимир Путин в Сочи, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Преди това Ердоган написа в туитър, че е осъществил „ползотворна среща със своя колега Путин“ и публикува снимка с него, съобщава турският телевизионен канал НТВ.След края на разговорите Путин е изпратил Ердоган пред резиденцията в Сочи и му е благодарил за посещението, определяйки срещата като „много полезна и всеобхватна“.

Благодаря за посещението. Срещата премина много полезно и всеобхватно. Ще поддържаме контакт, е посочил Путин.

Срещата между двамата президенти продължи два часа и 45 минути. След разговорите не се състоя пресконференция.

На срещата бяха обсъдени различни аспекти на руско-турското партньорство в политическата, търговско-икономическата, както и в енергийната сфера (обсъден беше въпросът, свързан с газопровода „Турски поток“, както и изграждането на АЕЦ „Аккую“ в Турция). От пресслужбата на руския президент посочиха, че са обсъдени международни въпроси, включително развитията в Сирия, Либия, Афганистан, Кавказ.

Това бе първата среща между двамата лидери от година и половина. Предишната среща се състоя през март 2020 г., когато Ердоган бе на работно посещение в Москва. Заради пандемията от коронавирус разговорите между двамата лидери се провеждаха по телефона или чрез видеоконферентна връзка, уточни БТА.

Днешната среща се състоя в резиденцията на Путин в Сочи. Той пристигна в курорта след двуседмична самоизолация в Ново Огарьово заради контакт със служител, заразен с коронавирус.

Ердоган бе придружен при посещението от директора по комуникациите на турското президенство Фахреттин Алтун, от президентския говорител Ибрахим Калън и от ръководителя на разузнаването Хакан Фидан.

Коментарите са изключени