Живков: По-ниски цени на тока за бизнеса – чрез преразглеждане на доставчиците„Освен предложената компенсация от 50 лв. за мегаватчас се предлага и по-краткосрочна мярка за небитовите потребители на ел. енергия – преразглеждане на методиката на доставчика от последна инстанция. При тези доставчици отива всеки, който не си е избрал сам, а при тях цените са по-високи“.

Това каза за bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков по повод пакета от мерки, които кабинетът предлага за компенсиране на бизнеса за високите цени на тока от последните месеци.Той отново обясни, че компенсациите от 50 лв. за киловатчас не могат да бъдат осигурени, ако няма актуализация на бюджета. Средства се очакват под формата на предварителен дивидент от държавните енергийни дружества, но те трябва да влязат в държавната хазна и вече става въпрос за бюджетна процедура, уточни министърът.

Той не се ангажира с прогноза дали и с колко ще се увеличи цената на тока за битовите потребители. Последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е от 1 юли тази година, преди да са изтекли 6 месеца тя не може да я преразглежда, напомни Живков.

КЕВР e уверила служебното правителство, че ще използва всички резерви, за да няма повишение на тока за битовите потребители.

Коментарите са изключени