Започна третият протест на фирмите за пътно строителствоТрети национален протест провежда Българската Браншова камара „Пътища“ пред министерството на регионалното развитие и благоустройството заради неизплатени средства за извършени ремонти по пътната инфраструктура, предаде БНР.

Специалисти предупрeдиха, че времето за подготовка на пътищата за зимата е изпуснато безвъзвратноКонсорциумът от фирми, които гарантират текущите ремонти и поддържането на пътищата в Благоевградска област, са спрели дейностите преди близо четири месеца. Държавата все още им дължи парите за зимното поддържане от миналия сезон. Преустановени са ремонтите и пътното строителство във всички общини. Прогнозата за идващата зима е повече от тревожна.

„Утре кой ще изчисти пътната мрежа. За да бъде подготвена републиканската пътна мрежа за есенно-зимния период, има други дейности, които се правят през лятото – почистване на канавки, проводимост, водостоци. Как да го направим, като никой не ни го е възложил“, каза за БНР Виктор Велев, управител на една от най-големите пътни фирми в страната GROMA HOLD.

Липсата на възлагане на дейности по пътно поддържане и едностранно прекратени от АПИ договори доведе до там, че двата модерни паркинга за автомобили покрай изградената част на автомагистрала „Струма“ край Сандански бяха затворени и запечатани. А преди дни крадци задигнаха климатиците, мониторите и компютърни конфигурации от тях.

„Ние ги подържахме и преди три месеца тази дейност ни е преустановена от възложителя. АПИ в случая ни е възложител и е отказала към мен като изпълнител тази дейност. Мога ли насила да осъществявам някаква дейност – не мога“, допълни Велев.

Въпреки липсата на резултат от продължаващите повече от месец преговори между пътните фирми и министерството на регионалното развитие и благоустройството, от бранша все още хранят надежда за диалог и споразумение.

„Търсим диалог, ще отидем на среща, ще коментираме и се надяваме на тази среща да ни бъдат представени решения и намерения по какъв начин законен да бъде разрешен казус. Ние имаме законно действащи договори, минали през обществена поръчка. Към тези договори има огромни задължения, които са натрупани от страна на възложителя в лицето на АПИ и ние търсим изход от ситуацията“./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени