Заради наплив на деца строят нови училища и градини в БургасОбщината ще търси финансиране от  държавния бюджет

Заради наплив на деца в бургаските учебни заведения ще бъдат разширени няколко училища и градини в морския град, съобщиха от общината. От там вече са изготвили  проекти за изграждане на пет съвсем нови учебни корпуси.Три от пристройките ще разширят възможностите за обучение на учениците в бургаските училища ОУ „Княз Борис I“, ОУ „Васил Априлов“ и ОУ „Христо Ботев“ в квартал Сарафово, а останалите две ще бъдат в детските градини ДГ „Ален Мак“ в Сарафово и ДГ „Пинокио“ в ж.к. „Меден рудник“.

„Току-що приключихме проектирането на новите училища и градини, а за реализацията им ще търсим финансиране и подкрепа от държавния бюджет“, каза кметът Димитър Николов.

По подобен начин, чрез финансиране по Националната програма за пристрояване на училища и детски градини на Министерството на образованието и науката, бе изграден новият корпус на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. По същата програма бе финансирано и проектирането на нова пристройка в двора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Георги С. Раковски“, за изграждането на която също се търси финансиране, припомнят от общинската администрация..

Със собствени средства и с подкрепа от училището, Община Бургас изгради съвсем нова пристройка на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в центъа на града. Освен нея, общинската администрация изгражда в момента още три нови детски градини в ж.к. „Братя Миладинови“,  в кв. „Горно Езерово“ и ж.к. „Меден рудник“.

Причината за усилията на общинската администрация в града за изграждане на нови детски и учебни корпуси се крие в тенденцията през последните години на увеличение броя на децата, които се обучават в бургаските учебни заведения.

През миналата 2020 г. приемът в първи клас бе 1876 деца, а тази година е значително по-голям – 2046 или с 170 места повече. Тенденцията за повишаване броя на децата се регистрира също в детските ясли и в градините. През 2020 г. местата в яслите са 938, а тази година те са 1032. В детските градини през 2020 г. са 1724, а сега – 1753.

По-големият брой на децата, някои от които родом от други градове в страната, но избрали да учат в Бургас или такива, чиито семейства са се завърнали от чужбина, наложи тази година да бъдат разкрити и шест нови паралелки в шест бургаски училища.

Това налага местната администрация да строи всяка година нови детски градини и училища, които да поемат увеличаващия се брой на децата и учениците в тях, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече цяло десетилетие, коментира кметът Димитър Николов./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени