За първи път през тази година има спад на обявите за работа в ИТ сектораЗа първи път през тази година има спад на обявите за работа в ИТ сектора. Едва 10 процента от предложенията в отрасъла са за младши специалисти, най-голям е ръстът на офертите в „Здравеопазване и фармация“. Броят на обявите за работа през септември се запазва на нивата от юли и август, предаде БТА.

През изминалия месец се наблюдава незначително покачване на офертите с 0,6 на сто, показва редовният анализ на публикуваните обяви за работа във водещите специализирани сайтове у нас, осъществяван от кариерния сайт JobTiger. На годишна база нивото на обявите е с 49 процента по-високо от отчетеното през септември 2020 г. С най-голям ръст на обявите през миналия месец е секторът „Здравеопазване и фармация“, с увеличение от 21 на сто. Причина за това е сезонното търсене на медицински кадри за позиции извън България.Следващ по ръст е секторът „Административни и обслужващи дейности“, при който броят на обявите е нараснал с 12 процента. Това е и единственият отрасъл, при който през септември се наблюдава ръст на предложенията във всеки един от сайтовете за работа.

След него се нареждат секторите „Логистика и транспорт“ (8 на сто), „Търговия и продажби“ (7 на сто), „Маркетинг и реклама“ (5,3 на сто), „Счетоводство, одит, финанси“ (5 на сто), „Строителство“ (3 на сто) и „Производство“ (0,4 на сто).

С най-голям спад на обявите през месеца е секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-12 процента). За първи път през 2021 г. има спад на обявите и в ИТ сектора: броят на предложенията през септември е намалял с 5 процента, но на годишна база той е със 128 процента по-висок от отчетеното през септември 2020 г.

С нарастващата популярност на ИТ сектора, през последните години има тенденция все повече хора да се ориентират към професионално развитие в този отрасъл и да заемат позиции като младши специалисти и стажанти в него. Разпределението на обявите в ИТ сектора по ниво на квалификация през септември показва, че едва 10,4 на сто от предложенията са за позиции за младши специалисти или стажанти. Най-голям е делът на обявите за експерти и старши специалисти с натрупан вече опит в сферата (84,2 на сто), а останалите 5,4 на сто са позиции за мениджмънт и управленско ниво на квалификация.

През септември секторът „Търговия и продажби“ заема челна позиция с 23 на сто дял от общия брой обяви. След него се нареждат секторите „ИТ“ (16 на сто), „Производство“ (15 на сто), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (12 на сто), „Административни и обслужващи дейности“ (10 на сто), „Логистика и транспорт“ (10 на сто), „Строителство“ (5 на сто), „Здравеопазване и фармация“ (4 на сто), „Счетоводство, одит, финанси“ (4 на сто), „Маркетинг и реклама“ (3 на сто) и „Изкуство“ (1 процент).

Продължава да се наблюдава ръст на предложенията за работа от вкъщи и/или на дистанционната работа. През септември те са се увеличили с 6 процента и представляват 11,3 процента от общия брой на обявите за работа.

Делът на обявите за работа в София продължава да нараства, като през септември той възлиза на 47 процента от общия брой. Дяловото разпределение на обявите за останалите водещи областни градове е: Пловдив (10 на сто), Варна (8 на сто), Бургас (3,3 на сто), Русе (3 на сто) и Стара Загора (2,5 на сто). Заедно те съставляват 74 на сто от всички предложения в страната./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени