Зоран Заев очаква България да остане приятел на Република Северна МакедонияПремиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква България да остане приятел и да продължи да подкрепя страната в процеса на европейска интеграция съгласно член 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, предаде агенция МИА.

Република Северна Македония няма да направи никакви конкретни стъпки, докато не получи подкрепа, каза днес Заев.„Готови сме да изпълним взаимно като две страни задълженията си. Впрочем, поели сме голяма част от тях и без да са написани – борбата против езика на омразата като цел на двете външни министерства, но и самите институции реагират, когато се оскверняват паметници, когато се омърсява националното знаме на която и да е от двете страни и т.н.

Предприемаме действия, защото приятелите правят така. Пред нас обаче имаме и пътна карта, по която трябва да работим, а това е развитие на институционалното сътрудничество, инфраструктурната обвързаност на двете страни, взаимната помощ и размяната на опит във всичките ни бъдещи перспективи. Готови сме с дипломатическа нота да определим, че краткото име е същото като дългото име на държавата, тоест Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални претенции“, заяви Заев след днешното представяне на новата инвестиция на компанията „Филип Морис“.

По отношение на намеренията за премахване на думата „български“ там, където се споменава фашистки окупатор в учебниците и на паметниците Заев каза, че не трябва цели нации да се отъждествяват с фашистки окупатор и че намерението да бъдат премахвани /тези определения/ е в духа на приятелството, добросъседството и европейското поведение. Той смята, че обявявайки това намерение не се намесва в работата на Смесената македонско-българска комисия, която, както каза, се занимава с историческите моменти от това време.

„В западноевропейските страни фашисткият окупатор няма етнически цвят и затова на паметниците ще остане фашистки окупатор, целта е да се изтрие думата български“, каза Заев, като добави, че не бива цели нации да се обвиняват във фашизъм.

„Фашистки окупатор беше Третият райх и пактът, сключен между Германия, Италия и Япония, към който се присъединиха страни, сред които и България, но не може да осъждате като фашисти следващите поколения“, каза Заев.

Гражданите абсолютно знаят, че историята ще напише кой е бил на страната на фашизма и кой е участвал, но това не значи, че трябва да дадете етнически признак пред фашистки окупатор, каза Заев.

Коментарите са изключени