Изкуствен интелект разкри, че картина от Рубенс в Лондон е фалшификатШвейцарски експерти установиха с помощта на изкуствен интелект, че картината „Самсон и Далила“, приписвана на нидерландския художник Петер Паул Рубенс, е фалшификат, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Картината е смятана за една от най-ценните в лондонската Национална галерия. Тя е закупена от нея през 1980 г. на търг в Лондон за 2,5 милиона британски лири. Експертизата е с точност 90%, предаде БТА.За да сканират платното, изследователите са използвали софтуер за изкуствен интелект, способен да улавя най-малките детайли, включително мазките с четка, които са уникални за всеки художник. Експертът Карина Поповичи заявява, че „била просто шокирана – всеки фрагмент, всеки квадрат се оказал повече от 90 процента фалшив“.

„Повторихме експериментите, за да се уверим, че не грешим, но резултатите бяха същите“, каза Поповичи.

Технологията е използвана за изследване и на друга картина от Рубенс – „Изглед към Хет Стин рано сутрин“, чието авторство никога не е било поставяно под въпрос. Според резултатите тази работа с вероятност 98,76 процента е създадена от него.

Новите данни потвърждават някои предположения за произхода на „Самсон и Далила“. Има експерти, които твърдят, че това произведение е само копие на изгубената оригинална картина на Рубенс, създадена около 1610 г.

Говорител на Националната галерия каза, че винаги взимат под внимание новите изследвания и очакват пълното публикуване на резултатите.

Коментарите са изключени