Израелският външен министър на историческа първа визита в БахрейнИзраелският министър на външните работи Яир Лапид пристигна в Бахрейн, за да открие първото посолство на Израел в тази страна. Това ще стане една година, след като Израел и Бахрейн подписаха споразумение за нормализиране на двустранните отношения, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

По време на визитата на Лапид, която е първа на израелски външен министър в Бахрейн, ще бъдат сключени и двустранни споразумения. Лапид ще се завърне в Израел по-късно днес с първия пряк пътнически полет между Манама и Тел Авив.Заради визитата протестиращи се събраха в предградие на столицата на Бахрейн Манама и изгориха автомобилни гуми по време на протестната си акция. Голяма част от бахрейнското общество е против нормализиране на отношенията с Израел и подкрепя палестинската кауза. Хаштагът на арабски: „Бахрейн е срещу ционизма“ е популярен в социалните мрежи.

На 15 септември миналата година Бахрейн подписа с Израел заедно с Обединените арабски емирства споразумение за установяване на официални отношения. Палестинците определиха това като удар с нож в гърба и обвиниха двете страни, че са предали арабския консенсус, превръщащ въпроса за уреждане на израело-палестинския конфликт в неоспоримо условие за нормализиране на отношенията. На 29 юни Лапид посети ОАЕ и откри посолство на Израел там. Това беше първото израелско посолство в страна от Персийския залив.

Коментарите са изключени