Източната страна на Римския стадион в Пловдив вече е отворена , пускат с един билет в 3 обекта (снимки)Част от източния сектор на Римския стадион в Пловдив вече е достъпен за посетители. Това са трибуните от древното съоръжение на Филипопол, на които са стояли най-състоятелните жители. Дълго време те не бяха отворени за зрители, макар да се намират в подземната част на голям търговски център на главната улица.

Кметът Здравко Димитров и заместника му Пламен Панов прерязаха лентата.„Поздравявам всички с Международния ден на туризма. Откриваме част голяма историческа забележителност.  На това място според  археолозите  са били най-заможните хора в древността и са наблюдавали състезанията“, отбеляза кметът. Той благодари на собствениците на обекта, с които се е стигнало бързо до разбирателство историческите ценности да бъдат показвани.

Днес входът за посетители е свободен, а от утре ще се заплаща еднократна такса от 5 лева. 

Очаква се общинските съветници да гласуват и комбиниран билет, който ще дава възможност  да бъде посетена тази част от стадиона с още два археологически обекта. Единият се намира в отсрещния търговски обект, където също са експонирани части от стадиона.

Римският стадион е построен през II в. при император Каракала. Там са се провеждали прочутите Александрийски, Питийски и Киндресийски игри в чест на Аполон – главното божество на Филипопол. Игрите са били с ранг на олимпийски.

Източната страна на Римския стадион в Пловдив вече е отворена , пускат с един билет в 3 обекта (снимки)
Източната страна на Римския стадион в Пловдив вече е отворена , пускат с един билет в 3 обекта (снимки)

Коментарите са изключени