Илияна Йотова: С Радев не се чувстваме безалтернативниНе мисля, че БСП ще имат и друга кандидатпрезидентска двойка. Това заяви пред bTV в „Лице в лице“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Познавам добре устава на БСП. Има процедури, които трябва да бъдат минати. Преди всичко аз съм изключително благодарна на българските социалисти, на хора с ляво мислене. Тази подкрепа се заявява ежедневно и най-вече снощи”, добави Йотова.По думите й цялото това търсене на конфронтация се прави умишлено.

„Аз съм представител на БСП, на хората с леви идеи и никога няма да се откажа от това. Да се вбива клин между левицата и социалистите е мероприятие, обречено на неуспех”, подчерта тя.

Във връзка с предизвикателството, което президентът Радев хвърли в понеделник към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, призовавайки го да се кандидатира за президент, Йотова заяви, че ако тя лично трябва да решава в такава ситуация, може би е редно председателят на една партия да излъчи себе си и да поеме цялата отговорност. „Така направи Първанов през 2001 г. в една далеч не по-лека ситуация”, припомни тя.

Вицепрезидентът каза още, че с Радев не се чувстват безалтернативни. „Не подценяваме никой. Уважавам всеки, който се е нагърбил с това да се кандидатура, това означава отговорност”, добави тя.

По отношение на Инициативния комитет, който издига кандидатурата им за втори мандат, Йотова каза, че в началото заедно с Радев е трябвало да се обърнат към всички, които са били в Инициативния им комитет през 2016 г. „Беше редно да ги издирим, да ги попитаме дали продължават да стоят зад нас. Разочаровани нямаше. Имаше такива, които чисто физически не можеха да влязат в него.

Имаше много хора, които ни се обаждаха с желание да влязат в инициативния ни комитет. Имаше и такива, които казваха, че са зад нас, но службата им не го позволява.

Не се отричам от думите си, че това е цветът на нацията. Това са хора, които уважават себе си, имат смелостта да застанат явно зад подкрепата на една кандидатпрезидентска двойка”, заяви Йотова.

Що се отнася до коментара на Десислава Атанасова, че в инициативния комитет, който издигна кандидатурите ни, има бивши членове на ДС, Йотова заяви, че самата Атанасова трябва да се обърне към тези хора лично.

„Защото според мен това е достойното отношение. Ние уважаваме всички хора, които са в нашия инициативен комитет, който между другото остава отворен, тъй като той продължава да има една формална регистрация в страната – в Избирателна комисия, но той си има и своите регионални структури. Така че има още много хора, които биха искали да видят имената си в инициативния комитет за наша подкрепа.

Госпожа Атанасова, има, разбира се, право на мнение, все пак ние живеем в демократична държава. Но нека госпожа Атанасова да се изправи срещу тези български граждани и да им каже: ти не заслужаваш да влизаш в политиката, защото ти си доносник”, допълни Илияна Йотова.

Коментарите са изключени