Илхан Кючюк предлага да се създаде младежки съвет между България и Северна МакедонияСпоред евродепутата на ДПС младите хора трябва да развият своето собствено бъдеще в ЕССъпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк бе домакин на специално събитие „Среща на върха ЕС-Западни Балкани: преглед и очаквания“. Конференцията се проведе в София, при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

При откриване на събитието евродепутатът от ДПС призова за намаляване на напрежението и стартиране на един градивен и резултатен разговор. Той подчерта, че интеграцията е труден и продължителен процес, но с правилните инструменти е абсолютно възможен.

Илхан Кючюк предлага да се създаде младежки съвет между България и Северна Македония

„Виждам възможност за разговор и смятам, че интеграцията на Западните Балкани ще е успех за региона, за ЕС и за България. България има потенциал и опит, а уникалният етнически модел, който е утвърждаван и надграждан, може само да служи за пример на страните от региона. И тъй като вярвам, че добросъседските отношения и диалогът са формулата за успех, предлагам да се създаде младежки съвет между България и Северна Македония – един институционален разговор с младите хора, които трябва да развият своето собствено бъдеще в ЕС.“, заяви Кючюк при откриване на дискусията.

Илхан Кючюк предлага да се създаде младежки съвет между България и Северна Македония

Участие в срещата взе и комисарят по съседство и разширяване Оливер Вархели, който в специално видео послание заяви, че ЕС не е пълен без Западните Балкани, защото регионът е част от същата Европа от която е и ЕС.

Илхан Кючюк предлага да се създаде младежки съвет между България и Северна Македония

„Ще продължим да правим всичко възможно, за да ускорим процеса на разширяване и интеграцията на региона в ЕС. Резултатите, които постигнахме по време на Срещата на върха ни дават повод за гордост. Заедно се договорихме за редица осезаеми мерки, свързани с изпълнението на Икономическия и инвестиционен план. Той предлага значителен инвестиционен пакет, мобилизиращ близо 30 млрд. евро финансиране. и се фокусира върху стратегически инвестиции в регионалните транспортни и енергийни мрежи, екологичната и цифрова програма, както и в подкрепата на частния сектор. Имаме солиден пакет от амбициозни инициативи, за които Комисията обяви, че ще осигури финансиране от общо 1,1 млрд. евро до края на 2021 г. Въз основа на тези приоритети, ние искаме да засилим още повече нашия ангажимент към страните от региона.“, заяви комисарят по разширяване Оливер Вархели.

Участие в конференцията взеха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Майлинда Брегу – генерален секретар на Регионалния съвет за сътрудничество, Роман Якич – председател на Либералната мрежа на югоизточна Европа, Емил Киряс – вицепрезидент на Либералния интернационал и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени