Имунизацията с трета доза ваксина в Румъния започва от утреИмунизацията с трета доза ваксина срещу КОВИД-19 в Румъния започва от утре във ваксинационните центрове в изложбения комплекс Ромекспо в Букурещ, съобщи БТА, цитирайки Аджерпрес.

„Лицата, ваксинирани преди най-малко шест месеца с втора доза ваксина срещу КОВИД-19, могат да се имунизират с трета доза от утре в центровете в Ромекспо“, съобщи кметството на букурещкия Сектор 1.

В съобщението се отбелязва, че се очакват за ваксинация лицата над 65 години, хората с хронични заболявания, независимо от възрастта, медицинският персонал, работещите в службите за социална помощ и други уязвими категории.

„Третата доза може да се прилага свободно, без предварително насрочване“, уточниха местните власти.

Съгласно цитирания източник за трета доза ще бъдат използвани само ваксините с иРНК технология, така че лицата, ваксинирани с АстраЗенека, ще получат трета доза от Пфайзер или Модерна.

Тъй като ваксинацията с Джонсън и Джонсън в Румъния започна на 4 май, за лицата, имунизирани с тази ваксина, засега не е необходимо прилагане на подсилваща доза.

Ваксинационните центрове в Ромекспо работят всеки ден от понеделник до неделя от 8.00 до 20.00 часа.

До момента в Румъния са поставени 10 054 036 дози ваксина на 5 467 346 души, от които 5 327 522 са със завършена ваксинационна схема.

Коментарите са изключени