Как сте, питал Радев вдовицата на майор Терзиев (Видео)Едно обаждане от президента Румен Радев с въпроса „Как сте?“ и две предложения от ВВС да лятна почивка са били грижата от страна на държавата към семейството на загиналия с МиГ-29 майор Валентин Терзиев.

Това разказа вдовицата на пилота Димитрина Попова на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и командирите на Терзиев. Разговорът бе пред журналисти, присъства и малкият син на летеца Александър.Терзиев се разби на 9 юни в Черно море при изпълнение на нощни стрелби.

Няма пилотска грешка, защото Терзиев не е знаел в каква ситуация, обясни на вдовицата разследващият катастрофата полк. Василев от Военна полиция. Той е установил като основна причина за гибелта на Терзиев загуба на пространствена ориентация.

Според Василев няма нарушени нормативи, въпреки че сам призна, че на полигон Шабла може да се лети до минимална височина 2000 метра. Терзиев е стрелял от 1300 метра височина.

Военна полиция е запозната с инструкцията, че светещите мишени са за дневна употреба, както разкри 24 часа, обясни Василев. Това обаче нямало отношение към трагедията.

Терзиев не е трябвало да слиза под 2000 метра височина, но само той е знаел на каква височина е, не и хората на земята, стана ясно от обясненията на командира на ВВС ген. Димитър Петров.

Коментарите са изключени