Кирил Петков: Виждал съм Прокопиев 3 пъти в живота си, листите ни са чисти (обновена)Колкото повече се говори срещу нас, толкова сме по-сигурни, че вървим по правилния път. С дела и с факти ще оборваме залитанията в клевети. Президентска партия не сме, но подкрепяме президента, защото имаше куража да даде на едни млади хора пълна свобода да действат.

Това заяви Кирил Петков днес пред БНР по повод различните атаки към новосъздадената от него и Асен Василев формация „Продължаваме промяната“.„Когато видите нашите листи, ще се разбере колко изчистен проект е този… Кръгът „Капитал“, аз не знам точно какво означава, а с г-н Прокопиев може би съм се виждал три пъти в живота си. Единственото което харесвам, е тяхната медия „Капитал“, чета техните журналистически разкрития“, заяви бившият служебен икономически министър.

Той е категоричен, че сами финансират партията си и избират „човек по човек, за да няма пробив“.

„За нас главната цел е 121 депутати, които мислят в една и съща посока. За нас не е важно откъде са тези депутати. Вярваме, че оставащите дни до избори ще бъдат използвани не само за кампания, но и за преговори… Готови сме на разговори и с ИТН. Има хора в БСП, с които бихме говорили. Имаме ужасно тежки изисквания към ДПС и ГЕРБ. ГЕРБ трябва да се отрекат от всичките огромни кражби, които са се случвали през изминалите години. Искаме да вкараме нова култура в политиката, където се говори на принципи и действия, а не на маркетинг и брандове на партии. За ДПС – докато не кажат „Пеевски не случайно е сложен в списъка „Магнитски“, и ние се отричаме от всичко, което е направил“, това са първи стъпки, преди въобще да започнем разговори“, обясни Петков.

Той беше категоричен, че ПП ще защитава изцяло и само българските интереси, а „ако те съвпадат с някои от големите сили, още по-добре“.

„Най-доброто за целите Балкани е да сме част от Европейския съюз. Всички на Балканите трябва да кажем, че границите ни трябва да бъдат отворени за търговия, за икономическо развитие. Казвайки това, не можем да игнорираме факти, които трябва да бъдат преодолени, като това, че българското малцинство в Македония трябва да има защитени права. Това е въпрос на бърз диалог, на добре сформирани работни групи и обща цел, че просперитетът на Балканите зависи от максимално отворените възможности за правене на икономически връзки и търговия“.

Нашите кандидати за народни представители ще са местни, успели хора и с много добра репутация. Това заяви по-късно Петков и пред БНТ.

На въпрос дали наистина вярва, че формацията му ще получи 3×9% резултат на предстоящите парламентарни избори на 14 ноември, той заяви: „9 или 11% са процентите преди да сме формирали нашата партия. Те бяха много хипотетични. Тепърва ще видите нашите кандидати и наистина вярвам, че 3х9% може да бъде наш резултат“.

Относно евентуалните коалиционни партньори, с които ще работят след изборите, Петков уточни: „От другата седмица ще излезем с ясна информация пред избирателите, че след изборите ще работим заедно. Гласоподавателите трябва да могат да избират – тези, които са по-леви – Мая, тези, които са в центъра – нас, тези вдясно – Христо. Не трябва да се прави изкуствен проект, защото има хора, които никога не биха гласували за едни или за други. Не е толкова важен единичния резултат, а важното е да имаме мнозинство от 121 депутати“.

Той говори и за икономическите виждания на новата формация.

„Анализирали сме 300 000 български компании. 15% от тях имат експортен потенциал, а 85% работят за вътрешния пазар. Ако искаме да вкараме нови приходи в икономиката, но не база на чужди субсидии, българските компании трябва да изнасят продукция в чужбина. 1,5% от тези компании имат много висока добавена стойност, по-висока от средноевропейската. И въпросът е как да направим така, че повече компании да бъдат като тях. Ако тези 15% станат като тях българската икономика ще се удвои и стандартът на живот – също.

Коментарите са изключени