Кметът на Монтана: Общините настояват да се получават процент от данъците на фирми и гражданиПоложителен факт е , че започна подготовка за бюджет 2022 и че общините сядат на разговори с държавата за конкретни параметри в бюджета, заяви на брифинг кметът на Монтана и член на УС на Националното сдружение на общините в република България Златко Живков.

Освен актуализации на стандартите за различни дейности, които общините извършват в сферите на образованието, социалната политика, здравеопазването и т.н., общините ще искат от държавата и преотстъпване на 20 на сто от сумите, събрани от подоходно и корпоративно облагане на граждани и фирми, които са регистрирани на тяхна територия. Към момента се получава така, че общините, в които има икономически активни субекти, регистрирани в същите общини и плащащи там данъците си, не получават нищо от тези суми, а само субсидия от държавата, която често пъти е много по-малка, отколкото са платили фирмите и гражданите. Така се получава, че дадената община няма достатъчно средства да изгради път или друга инфраструктура до заводи на фирми, които дават работа на хиляди хора в тази община и плащат данъците си в същата община.

Ако се приеме част от подоходното и корпоративно облагане да се връща в общините, както е на много места в Европа, то община Монтана ще получи допълнително към своя бюджет 4,2 милиона лева, каза Живков. Той коментира, че такава стъпка от страна на държавата би довела до практическа финансова децентрализация.

Коментарите са изключени