Ковид седмицата: по пет смъртни случая на минута и експериментално хапче

През изминалата седмица близо 3,1 милиона души по света са се заразили с коронавирусна инфекция, а над 54 000 са починали, съобщи Световната здравна организация. Броят на новозаразените е намалял с 9 процента на седемдневна база, а жертвите – с 4 на сто. Такава тенденция се наблюдава от месец август насам, предаде БТА.

Значително намаление на случаите е регистрирано през седмицата в Африка (с 43 на сто), в Източното Средиземноморие (с 21 на сто), в Югоизточна Азия (с 19 на сто), в Западно-Тихоокеанския регион (с 12 на сто) и в Америка (също с 12 на сто).

В Европа заболеваемостта е нараснала с 5 процента. Смъртността в Европа и Америка се е увеличила с два процента, докато в останалите региони е отчетено намаление, особено в Африка (с 25 на сто).

Отличаващият се с висока заразност вариант Делта през последната седмица е разширил географията си до 192 държави и територии.

Починалите от Ковид-19 по света са прехвърлили 5 милиона души, показва статистика на агенция Ройтерс, а Делта вариантът на вируса води до нарастване на смъртните случаи при неваксинирани заразени.

През последната седмица е имало средно по 8000 смъртни случая от ковид на ден, което означава пет смъртни случая на минута.

Срок на годност на здравните сертификати и на антителата срещу ковид

===============================================

Законодателството в ЕС не предвижда срок на годност на сертификатите, издадени на напълно ваксинираните срещу ковид, заяви в сряда говорител на Европейската комисия по повод решението на няколко страни от ЕС да преминат към поставянето на допълнителна доза ваксина.

Засега науката няма достатъчно отговори на много от неизяснените въпроси – колко дълго трае имунитетът срещу това заболяване, дали при всички хора отговорът на ваксините е еднакъв, отбеляза говорителят. В ЕС сертификатите за преболедувалите имат ограничена валидност. Държави от ЕС засега предлагат възможността за подсилваща ваксина на най-застрашените от тежко боледуване и на възрастните хора.

На 4 октомври Европейският лекарствен регулатор одобри поставяне на трета доза от ваксината срещу коронавируса на Пфайзер/Бионтех за всички на и над 18 години, като аргументира решението си с опасенията, че защитата срещу ковид намалява след първите две поставени дози. Поставяне на подсилваща доза от препарата „Комирнати“ може да бъде планирано за хората на и над 18 години, най-малко шест месеца след втората доза“, обяви Европейската агенция по лекарствата. „Комирнати“ е търговското наименование на препарата на Пфайзер/Бионтех.

Антителата от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ изчезват до седем месеца след поставянето на първата доза, показва проучване на британски и американски експерти. Половин година след пълната имунизация с препарата много от ваксинираните вече нямат антитела, които могат незабавно да противодействат на вируса, сочат данни от изследване от Станфордския университет и от американското висше училище Емъри в щата Джорджия.

Резултатите от проучването дават основание да се смята, че поставянето на бустерна доза между шест и седем месеца след първоначалната имунизация вероятно ще подсили защитата срещу Ковид-19.

Динамика на пандемията по света

=======================

Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в ИЗРАЕЛ се понижи значително около два месеца след като започна поставянето на трета бустерна ваксинна доза. Около 61 процента от 9,4-милионното население на Израел е ваксинирано с две дози, а около 37 процента – с три. Необходимо условие за третата доза е втората да е била поставена преди поне пет месеца.

Министерство на здравеопазването е идентифицирало по-малко от 10 случая на възпаление на сърцето след трета доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ от поставени милиони.

Израел започна да инжектира бустерните дози на рискови групи през юли и към края на август разшири кампанията, за да бъдат включени всички на възраст над 12 години пет или повече месеца след поставянето на втора доза.

От 4 октомври Израел вдигна забраната за пътуване заради коронавирусната ситуация до България, Бразилия и Турция. Досега израелците не можеха да пътуват до смятаните за високорискови три дестинации. Онези, които трябваше да го направят, искаха специално разрешение от комисията по изключенията към здравното министерство.

Също от 4 октомври, отпадна така наречената светофарна система за влизане във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. Според тази система страните по света досега се подреждаха в три категории, зелена, оранжева и червена, като правилата за влизане от различните категории варираха. Според промените оранжевата категория напълно отпада. Остават две категории. Червената включва няколко високорискови страни, а зелената – всички останали държави.

За да стимулира туризма, Великобритания обяви, че от 4 октомври ще признава и ваксинациите, направени в трети страни, в това число Австралия, Канада, Япония, Южна Корея. Досега тя признаваше ваксинациите, направени само на нейна територия, в ЕС и в САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън съкрати от 54 на 9 броя страните в така наречения „червен списък“, пристигащите от които трябва да се подлагат 10-дневна карантина в специални хотели за собствена сметка.

Великобритания допуска разхлабване на ограниченията само за онези пътници, имунизирани с регистрираните в Обединеното кралство ваксини на компаниите „Астра/Зенека“, „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“.

Парламентарните избори в ЧЕХИЯ започнаха с два дни по-рано за гласоподавателите, поставени под карантина заради коронавируса. От сряда те могат да гласуват в една от 82 избирателни секции, в които не се налага да слизат от колата си. За оставащите над 8 милиона избиратели изборите започват днес и ще приключат утре. По данни на властите броят на заразените с КОВИД-19 в момента е малко под 8000.

В сряда Чехия регистрира повече от 1000 нови случая на КОВИД-19 за денонощие за първи път от 18 май. Правителството не планира да затяга мерките, защото повечето от новозаразените не са имунизирани. До 5 октомври 5,98 милиона души са били напълно ваксинирани.

Властите в ШВЕЙЦАРИЯ раздават подаръчни ваучери на хора, които убедят други да се ваксинират срещу КОВИД-19, съобщи швейцарското правителство. Всеки нововаксиниран ще има възможност да посочи един човек, който го е убедил да се имунизира, казаха властите и добавиха, че за съдействието си този човек ще получи подаръчен ваучер на стойност 50 швейцарски франка (53,68 долара).

Местните власти ще решат дали ваучерът може да бъде използван, например, за посещение на кина и ресторанти. Швейцария отчита един от най-ниските темпове на ваксинация в Западна Европа, а 58 процента от 8,7-те милиона жители на страната са напълно ваксинирани.

От началото на пандемията НОВА ЗЕЛАНДИЯ следва необичаен подход на нулева толерантност към вируса чрез строги карантинни мерки и агресивно проследяване на контактите. Доскоро тази стратегия работеше забележително добре в страната с 5-милионно население, регистрирала едва 27 смъртни случая от вируса.

Но през август нещата коренно се промениха, когато по-заразният вариант Делта „се измъкна“ от обект за поставяне на хора под карантина, донесен от пътник, завърнал се от Австралия. Заразата се разпространи сред някои групи, които по традиция се отнасят по-подозрително към разпорежданията на властите, включително членове на банди и бездомници, настанени във временни жилища.

Около 65 процента от новозеландците са получили поне една доза, а 40 процента са напълно ваксинирани. Сред хората на възраст от 12 години нагоре около 79 процента са получили поне една доза. От следващия месец започва използване на удостоверения за ваксинация на големи събития и в други случаи на повишен риск.

До момента напълно ваксинирани са около 48 процента от пълнолетните жители на страната.

Пълнолетни граждани на ПАКИСТАН, които не са напълно ваксинирани срещу ковид, вече не могат да пътуват с вътрешни полети. Забраната е наложена на фона на опитите на пакистанските власти да накарат хората да се ваксинират и да избегнат нови локдауни.

Изискването не се отнася за децата – възрастова група, която все още не е обхваната от ваксинационната кампания в страната. Близо 30 милиона души са напълно ваксинирани в азиатската държава с население от 220 милиона души. Недостиг на ваксини няма, но много хора се колебаят да се имунизират.

От началото на пандемията в Пакистан са регистрирани общо над 1,2 милиона случая на коронавирус. Близо 28 хиляди са починали.

В понеделник учениците в КУБА на възраст от 16 до 18 години се върнаха в училище след деветмесечно прекъсване, а останалите ще се върнат през ноември. Само 84 500 от над двата милиона ученици в Куба са се върнали към присъствено обучение. Учебните заведения в страната затвориха врати през януари поради голямото нарастване на броя на случаите на заразяване.

Вече са ваксинирани 5,5 милиона кубински граждани, или около 48,7 на сто от населението, по данни на Министерството на здравеопазването. Властите планират до края на годината да ваксинират цялото население.

Южна Корея ще ваксинира срещу коронавирус и бременните, за да се опита да изпълни поставената цел – предпазване чрез ваксини на най-малко 80 на сто от пълнолетното население до края на месеца.

Здравните власти смятат, че бременните жени играят решаваща роля за ваксинационната кампания и се опитаха да насърчат участието им чрез листовки и пресконференции. От петък бременните ще могат да се записват за ваксинация, а поставянето на ваксини започва на 18 октомври. Ще се използват ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

По данни на здравните власти 731 бременни са били заразени с коронавируса през август, като 2 на сто от тях са показали сериозни симптоми – над 6 пъти повече от дела на заразените жени между 20 и 45 години. Властите обаче съветват жените, които не са достигнали 12-ата седмица на бременността, да се консултират с лекар, преди да си поставят ваксина.

Около 63 на сто от пълнолетните в 52-милионната страна са изцяло ваксинирани. Властите целят пълна ваксинация на 80 на сто от пълнолетните граждани до края на октомври.

Полицията в АВСТРИЯ вече изисква удостоверение за поставена ваксина от кандидатстващите за назначение в системата. Ако в момента на подаване на документите този сертификат липсва, е задължително той да бъде представен най-късно при медицинския преглед, на който биват подлагани всички кандидати. По данни на министерството на вътрешните работи в момента са ваксинирани около 80 процента от служителите. Тъй като професията полицай изисква всекидневен контакт с хора, ваксинирането е част от отговорното отношение и е преди всичко грижа за здравето на служителите, заяви главният секретар в министерството на вътрешните работи.

От следващата седмица ПОРТУГАЛИЯ ще инжектира трета доза ваксината на хора на и над 65 години. Първи ще бъдат ваксинирани с подсилваща доза най-уязвимите групи като обитателите на старчески домове и хората над 80 години.

Южноевропейската държава, която е с най-високия процент напълно ваксинирани срещу коронавируса в света (85 процента от населението), започна миналия месец да инжектира допълнителна доза ваксина на хората над 16 години и на тези с отслабена имунна система.

От 11 октомври прилагането на тези мерки се разширява до всички на и над 65 години. Подсилваща доза ще бъде инжектирана само на хора, които са били инжектирани с втора доза преди шест месеца.

ЕГИПЕТ преговаря за производството на ваксината срещу ковид на американската компания „Модерна“ в местното фармацевтично предприятие „Ваксера“. В края на миналата седмица Египет получи от Съединените щати над 1,6 милиона дози от препаратa на „Пфайзер“ под формата на дарение в рамките на програмата за равен достъп до ваксини „Ковакс“. Доставката е първата от серия пратки от общо осем милиона дози ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“. Страната започна имунизационната си кампания през януари. До момента са ваксинирани над 13 милиона души, по данни на СЗО. Страната преминава през четвъртата вълна на пандемията, като пикът се очаква след около три седмици. Сега смъртността е по-ниска, което вероятно се дължи и на по-големия брой имунизирани хора.

Намаляването на броя на случаите на КОВИД-19 в САЩ от последните няколко седмици беше глътка въздух, но ръководствата на здравните заведения се готвят за евентуално ново рязко повишаване на заболеваемостта, защото със застудяването хората ще стоят повече на закрито. Четвъртата вълна на пандемията е достигнала пика си навсякъде в САЩ, според здравни експерти.

Приблизително 70 милиона американци, имащи право да се имунизират, остават неваксинирани, което подхранва разпространението на силно заразния вариант Делта.

В национален план броят на хората в болница с КОВИД-19 е спаднал на около 75 000 от над 93 000 в началото на септември. Броят на новозаразените също върви надолу и е около 112 000 средно на денонощие, понижение от около една трета за последните две седмици и половина.

Смъртните случаи също изглежда намаляват и средно са около 1900 на дневна база. Над 64 процента от населението на САЩ е получило най-малко една доза от трите разрешени ваксини.

Носенето на маска и ваксинацията продължават да разделят американците. Републикански губернатори, като например тези на Флорида и на Тексас, поискаха да въведат забрани за задължителното носене на маски в техните щати. Калифорния пък, ръководена от демократ, обяви, че ще направи задължителна за учениците ваксинация срещу коронавируса. Всички ученици, които са годни за ваксинация срещу коронавируса, ще трябва да се ваксинират, за да присъстват на учебните занятия, независимо дали учат в държавни или частни училища.

Това решение е безпрецедентно в САЩ и засяга милиони ученици в най-населения щат в страната. То ще влезе в сила догодина, след като федералните здравни власти валидират напълно ваксинацията.

До 22 ноември всички цивилни, които работят в американското министерство на отбраната и военните служби, трябва да са изцяло ваксинирани. Новото нареждане е в съзвучие с президентска директива от миналия месец за федералните служби.

По-рано тази година Пентагонът изиска от всички военнослужещи да се ваксинират.

Фермерите, развъждащи норки във ФИНЛАНДИЯ, ще започнат да имунизират всичките си животни в страната, след като местните власти разрешиха временно употребата на експериментална ваксина за целта, съобщи финландската служба за надзор върху храните. Норките, отглеждани заради кожите им, представляват особена опасност от гледна точка предаване на коронавируса. Подготвени са близо половин милиона дози, което ще стигне всички животни да бъдат ваксинирани по с две дози.

Експериментално хапче

================

Обещаващ развой на събитията е съобщението от 1 октомври на компанията „Мерк“, че експерименталното й хапче срещу КОВИД-19 намалява наполовина хоспитализациите и смъртните случаи. Ако получи разрешение за употреба, това ще е първото хапче за лечение на заболяването.

Данните са от клинични изпитания на препарата Молнупиравир, който „Мерк“ разработва съвместно с компанията „Риджбек Байотерапютикс“. Третата им фаза е преустановена по-рано от планираното заради положителните резултати.

Ако получи одобрение, Молнупиравир ще бъдат първото перорално антивирусно лекарство за ковид./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени