Крит след смъртоносното земетресение: Хора нощуват в палатки и паркове, земята продължава да се люлееВ палатки под звездите, в колите си и на пейки в парковете нощуваха много хора на Крит след земетресението от 6 по Рихтер на 27 септември, отнело човешки живот и причинило бедствено положение в южната част на острова. Вчера и през нощта земята продължаваше да се люлее, трус имаше и тази сутрин. Земетресенията са десетки, някои от тях – силни, с магнитуд 4, 5 и над 5.

Властите осигуриха 2500 палатки и забраниха влизането в засегнати от труса сгради.Раздават се храна и вода.

На мястото има екипи от военни лекари.

Пристигнаха и спасителни отряди от цялата страна.

Само преди минути стана нов трус, но с магнитуд под 3 – по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. В 07:48:09 ч местно време обаче целият остров бе разтърсен с магнитуд 5,3. Няма данни за пострадали.

Вчера сутринта, когато стана най-силното земетресение в морето, на 23 км северозападно от Арви, на южния бряг на острова, загина един човек, а 11 бяха ранени. Обществената телевизия показа кадри на разрушени стари сгради в населените места около административния център Ираклион. Пътища бяха блокирани от паднали скали. Паднаха покриви на сгради, стени на къщи. Върху коли също се стовариха камъни. Звукът от земетресението е бил такъв, че хората са помислили, че е паднал самолет.

Всички училища на острова на затворени.

В Южен Крит бе обявено бедствено положение.

Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове ще продължат дълго време.

„Грижата ни е да настаним хората, които ще останат навън. Наблюдаваме заедно със специалистите сеизмичната активност. Осигурили сме палатки за 2500 души, храна и вода. Ще помогнем на всички, които имат нужда“, казва министърът по овладяване на кризи и защита на гражданите Христос Стилианидис, цитиран от БНР.

Коментарите са изключени