Латвия ще въведе задължителна ваксинация за здравните, социални и образователни институцииЛатвийското правителство прие вчера нови регулации, свързани с коронавируса, предадава БТА, позовавайки се на ДПА.

Според едно от тях ваксинацията ще стане задължителна за някои професии – от 15 ноември служителите в здравните, социалните и образователните институции например ще трябва да представят удостоверение за ваксинация.Други работодатели също могат да налагат задължителна ваксинация на служителите си при определени условия, посочват властите.

От 11 октомври събития на закрито ще могат да се организират, само ако участващите в тях докажат, че са се ваксинирали, че са преболедували ковид или са с отрицателен тест. Изключение ще се прави за основни услуги като пощите, обществения транспорт и частни срещи.

За търговските обекти още не са изготвени насоки, но през следващите седмици трябва да се намери приемливо решение за тях, каза здравният министър Даниелс Павлютс.

Латвийското правителство се опитва от месеци, но с ограничен успех, да увеличи дела на желаещите да се ваксинират, който е относително малък.

В страната с 1,9 милиона жители до момента са се ваксинирали едва 44 процента от населението. Същевременно равнището на заразените нарасна значително през последните седмици.

/ДБИ/

Коментарите са изключени