Ловеч кръщава площад на поп КръстюОбщинските съветници в Ловеч взеха решение на днешното си заседание площадът пред художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в града да се именува „Свещеноиконом Кръстю Никифоров“. Предложението бе подкрепено с 20 гласа „за“, един „против“ и пет „въздържал се“, предаде БТА.

В началото на обсъждането на точката Васил Колев, председател на Фондация „Граждани срещу насилието“, представи мотивите за искането площадът да носи името на поп Кръстю.По време на изказванията общинският съветник Радослав Хитов заяви, че е редно да се изиска становището на Българската академия на науките дали свещеноиконом Кръстю Никифоров е предал Васил Левски, или не.

Според Минчо Казанджиев мненията са противоречиви и, с каквото и становище да излезе БАН, пак ще има оспорване от различните историци. „Поп Кръстю трябва да получи своето заслужено място и ние като ловчанлии трябва да дадем своя дял и принос. Подкрепям предложението“, добави Казанджиев.

В подкрепа на предложението се изказа и Кирил Гумнеров. Според него се дължи оневиняване на поп Кръстю, за когото е доказано, че не е предател. „През всички тези години по политическата конюнктура се ползваше тази клевета по отношение на него, за да бъде слагано петно върху църквата. Това трябва да се прекъсне и никой повече да не свързва гражданите на Ловеч и нашия град с някакво предателство към Апостола“, посочи той.

По думите на председателя на Общинския съвет Петър Цолов това е въпрос, който прекалено дълго стои на дневен ред. „Вече 18 години го замитаме под килима. Много историци са се упражнявали по темата, много информация е събрана, без да се е стигало до еднозначно становище. Моето лично становище е, че свещеноиконом Кръстю заслужава реабилитация и признание, достатъчно дълго името му е стояло в калта. С тези множество конференции, противоречиви мнения, публикации в мен не се заражда надежда, че въпросът ще бъде еднозначно решен“, добави Цолов и направи предложението за именуване на площада на поп Кръстю, вземайки предвид и мотивите на Фондация „Граждани срещу насилие“.

Коментарите са изключени