МЗ: При по-голям дял ваксинирани срещу COVID-19 вирусът спира да мутираПри по-голям дял ваксинирани срещу COVID-19 вирусът спира да мутира. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Преболедувалите и от първичния вирус – Ухан и от т. нар. Британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу „Делта“ варианта.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. „Делта“ вариантът е много по-инфекциозен. При своята поява „Алфа“ вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан. „Делта“ вариантът заразява два пъти и половина повече от „Алфа“ варианта. Голямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо „Алфа“ варианта „Делта“ не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет – до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100 процента, свързват и неутрализират вируса.При 95-96 на сто ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу „Делта“ варианта тя е 88 на сто, което също е много голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при „Делта“ варианта хората започват по-рано да заразяват. Създава се 1000 пъти по-висок вирусен товар – у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите.

Това е и една от главните причини за бързото разпространение на „Делта“ варианта.

Коментарите са изключени