Мило Джуканович: Има опасност от дестабилизация на Западните БалканиЗападните Балкани остават място на сблъсък на геополитически интереси, поради което е възможна дестабилизация на целия регион, предупреди черногорският президент Мило Джуканович на 76-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

„Западните Балкани са арена на борба на геополитически интереси, последица от което е забавянето на интеграцията на обществата от Западните Балкани в естественото им европейско обкръжение, подкопаване на доверието и изоставане в усвояването на европейските ценности“, заяви той.„Това отваря възможността за реставрация на разрушителни теории, великодържавни националистически проекти. Днес от това място Черна гора предупреждава за опасността от дестабилизация на Западните Балкани и стесняване на хоризонта на европейската им перспектива“, каза Джуканович.

Той окачестви Черна гора като „оазис на стабилността“ на Балканите и „лидер в европейската интеграция“ сред другите страни в региона, отбелязва ТАСС.

Коментарите са изключени