Министър Везиева: С 9 процента нарастват заетите в ИТ сектораВ България ИТ секторът е добре развит, последните години той показва все по-голям и по-голям ръст със 72 000 заети работници и нарастване на годишна база на заетите с 9 процента.

Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева на откриването на международна виртуална конференция на тема „Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал“, организирана от Дипломатическия институт в България, съобщи БТА.

Данните сочат, че за 2021 година този сектор ще бъде трети от 18- те индустрии в България, които най-бързо се развиват, като това ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлизат във всички останали сектори, заяви министърът.По думите на Везиева, в програмния период до 2030 година е насочен финансов ресурс по тематична ос „Индустрия 4.0“ , като иновациите ще бъдат въведени в различни сектори на база регионални политики. За тази секторна политика са предвидени около 390 милиона лева грантове и инвестиционни финансови инструменти.

С помощта на всички участници в тази индустрия, на ИТ сектора, на хората, които се занимават от години с киберсигурност, се разработват критерии, които ще ни дадат възможността да направим устойчив бизнес в малките и средни предприятия, в тях да навлизат високи технологии, посочи Везиева. По думите й министерствата на икономиката и на образованието работят по тази тема отдавна, по т. нар. клъстерни иновации за развитие на хъбове, по регионални центрове по иновации.

Коментарите са изключени