Министър Донев: Ще вдигнем минималната заплатаОт януари предстои ново определяне на цените на електроенергията за бита, съответно на парното, така че ще има покачване на цените. Това, което е предвидено – и с енергийното подпомагане за хората, които се отопляват и отговарят на критериите да бъдат подпомагани от държавата, за този отоплителен сезон, са около 345 000 лица и семейства. Вдигна се процентът, с който се подпомагат тези български граждани.

Над 200 000 са онези, които към момента са подали заявления и са били одобрени от Дирекция „Социално подпомагане“ и регулярно получават помощ, обясни Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, пред Нова тв.„Наляха се огромни количества пари в икономиката на света. Този паричен поток няма как да доведе до проинфлационни процеси. Това, което се наблюдава сега, е, че инфлацията е малко над 2%. Очаква се тя да нарасне, защото нарастват и цените на тока. Между другото, цената на тока в България вчера бе втората най-ниска в Европа след Полша. Предприемат се мерки и към бизнеса, и към битовите потребители, за да могат да бъдат запазени цените така, че да бъдат запазени поносими за българските граждани“, каза Донев.

По думите на вицепремиера подпомагането, което се прави в Гърция и Испания, може да стане и тук, но в България нямаме действащ парламент.

„Това, което може да се предложи по отношение на електроенергията, е да бъдат приети финансови стимули към бизнеса“, обясни Донев. „Ако се подпомогне бизнесът, то тези пари ще помогнат за това да бъдат намалени цените на стоките и услугите, произвеждани от българския бизнес“, поясни вицепремиера. 

Има средно нарастване от 14% на минималните доходи от началото на годината. Това нарастване, включително и на доходите на пенсионерите, в момента изпреварва това, което се получава като инфлация, каза Донев.

Всяка година цените нарастват, това е свързано и с редица други фактори, които влияят на пазара, но е важно да защитим българските граждани и бизнес.

Аз съм за това доходите да нарастват. Ще има промяна в размера на минималната работна заплата. Дали ще бъде 760, по-малко или повече – в момента правим разчетите за различни варианти. Скок от 650 на 760 лева е твърде голям. По-малка е вероятността да бъде 760 лева“, каза още Донев.

Мярката 60/40 не дели фирмите на държавни и частни, тя цели да подпомогне заетостта. Тя подпомага и работодателите, защото дава възможност да се изплащат осигуровките, и с плащането на частта на дохода, която се подпомага от държавния бюджет. Не е вярно, че тази мярка е трудна за достигане, зави министър Донев.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Коментарите са изключени