Мицотакис: Песимист съм за намирането на решение на кипърския проблемГръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е песимист относно намирането на решение на кипърския проблем. Той изтъкна действията на Турция, нарушаващи суверенитета на острова чрез продължаващите сондажи в Средиземно море, както и подкрепата на Анкара за създаването на две държави на острова, съобщава вестник „Катимерини“, предаде БТА.

„Песимист съм по въпроса за Кипър. Турция продължава да нарушава суверенитета на Република Кипър“, заяви той вчера в обръщението си към 76-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.„Ще продължим, заедно с генералния секретар на ООН, да се борим за намирането на взаимноизгодно решение за двузонална, двуобщностна федерация. Всякакви разговори за две държави са неприемливи“, заяви той.

Гърция винаги е подкрепяла спазването на международното право, каза Мицотакис.

„Ще продължим да защитаваме нашия национален суверенитет по земя, море и въздух“, добави Мицотакис, като изрази надежда, че Гърция и Турция ще намерят работещ модел за двустранното си сътрудничество, пише „Катимерини“.

Коментарите са изключени