Може ли Курц да управлява Австрия, докато е разследван за корупция, питат „Зелените“Разследванията срещу австрийския федерален канцлер Себастиан Курц и хората от неговото обкръжение от Австрийската народна партия (АНП), свързани с подозрения за корупционни сделки, застрашават правителствената коалиция. Партията „Зелените“, коалиционен партньор на АНП, постави днес под съмнение възможността федералния канцлер да управлява, предава БТА.

Шефът на „Зелените“ и вицеканцлер на Австрия Вернер Коглер и ръководителката на парламентарната група Зигрид Маурер са поканили всички ръководители на парламентарните партийни групи на разговори, се казва в разпространено за медиите съобщение на бюрото на Вернер Коглер. Насрочена е среща за консултации с президента на страната Александър Ван дер Белен.В съобщението, базирано на извършените вчера обиски в партийната централа на АНП, Министерството на финансите и Федералното канцлерство поради съмнения за корупция сред най-приближените лица на канцлера, се казва, че „впечатлението е унищожително“ и казусът трябва да бъде изяснен. По-нататък Коглер посочва невъзможността правителството да мине към изпълнение на задачите от дневния ред, след като на фона на случилото се е поставена под въпрос възможността федералният канцлер да управлява.

„Наша задача е да се грижим за стабилността и реда“, продължава Коглер. „Носим обща отговорност за страната. Трябва заедно да се грижим за стабилност и разясняване и затова искам да се консултирам с всички партии за по-нататъшните действия“. Според наблюдатели „Зелените“ оставят засега без отговор въпроса за последиците и бъдещето на правителствената коалиция.

В интервю по темата в късните телевизионни новини Себастиан Курц изключи възможността да подаде оставка./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени