Навалица на Царевец за НезависимосттаНевиждано в последните месеци на пандемия стълпотворение от хора изпълни крепостта Царевец във Велико Търново в Деня на независимостта. Българите се събраха в старата столица, където преди 113 години е прокламирано отхвърлянето на васалитета от Османската империя, за да се докоснат до духа на историята и националната памет. Младежи, семейства с деца, пенсионери използваха, че входът за крепостта е безплатен до обед, за да посетят Царевец и да станат част от празничната атмосфера. 

„Днешният ден ни напомня, че само с единна воля и дружни усилия можем да отстояваме свобода и независимостта на България, от това зависи всичко“, бе посланието на президента от Велико Търново. Той пристигна за тържествения ритуал по издигане на националното знаме върху двореца на царете, прие почетния строй и поднесе цветя на Пирамидата на независимостта в крепостта. Заедно с кмета Даниел Панов, Радев се включи в дефилето на военните оркестри и премина пеша от Царевец до центъра на града, за да отдаде почит и на паметника „Майка България“. Успя и да събере на необявена среща при областния управител Георги Гугучков кметове от БСП, видя репортер на „24 часа“.Празникът във Велико Търново започна с литургия в църквата светиня „Св.40 мъченици“, където през 1908 г. цар Фердинанд прочита Манифеста за Независимостта. Актьорът от търновския театър Милен Иванов за пореден път влезе в ролята на монарха и на два пъти – пред църквата и на Царевец, прочете прокламацията. Кметът Даниел Панов и представители на местни институции поднесоха цветя на гроба на цар Калоян.

Навалица на Царевец за Независимостта

„113 години по-късно мисля, че не само търновци,но и всички българи пазят Независимостта в сърцата и душите си.Най-важно в момента е тези политически противоборства да престанат и да се обединим, както навремето предците ни са ни завещали, една свободна и независима България. Да се обединим всички в името на този идеал“, коментира кметът Даниел Панов.

Заради COVID мерките събитията в празничния ден бяха редуцирани и отпадна тържествената заря-проверка на площада пред Царевец. Кулминацията ще е аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Пищни фойерверки ще изригнат над Паметника на Асеневци, където обичайно се излъчва ефекното 3D мапинг шоу.

Навалица на Царевец за Независимостта
Навалица на Царевец за Независимостта
Навалица на Царевец за Независимостта
Навалица на Царевец за Независимостта
Навалица на Царевец за Независимостта

Коментарите са изключени