Над 25 000 с трета доза ваксина в Румъния само за денСтраната на шесто място в света и на второ в Европа

по брой на смъртните случаи

Над 25 000 души са се имунизирали в Румъния с трета доза ваксина срещу COVID-19 в първия ден от старта на кампанията – 27 септември, съобщава БТА, като се позовава на информационния сайт „Зиаре“. Медията цитира държавния секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу. Същия ден с първа доза са били имунизирани 20 245 души.Същевременно на 28 септември Румъния се озова на шесто място в света и на второ в Европа по брой на смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, съобщават румънски медии.

„Ако спрем разпространението на вируса, ще имаме по-малко ограничения и повече отворени икономически и социални дейности“, подчерта държавният секретар в министерството на здравеопазването.

В публичен апел, публикуван на сайта на официалната платформа за имунизация RO-Vaccinare, румънците са призовани да се имунизират, след като броят на смъртните случаи в страната в рамките на един ден стигна около 5 % от общия брой смъртни случаи в целия свят и над 10 % от тези в Европа, посочва „Зиаре“.

На 28 септември Румъния регистрира абсолютен рекорд на новите случаи на COVID19 за денонощие от началото на пандемията – 11 049 новозаразени. Здравните власти съобщиха за 208 починали, с които общият брой на жертвите на пандемията вече е  36 658.

Ваксинационното покритие в страната е близо 33 %, а в столицата Букурещ – над 51 %, съобщи на пресконференция вчера координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица.Коментарите са изключени